Megasuđenje u Nizozemskoj razotkrilo brutalno gangstersko podzemlje

Foto: Profimedia

Trojica pripadnika narkokartela umiješanih u niz ubojstava osuđeni su na doživotni zatvor u najvećem kaznenom procesu u nizozemskoj povijesti. Vođa bande Ridouan Taghi godinama je bio jedan od najtraženijih bjegunaca u Nizozemskoj. Taghi je bio u zatvoru zbog ubojstva, kaznenih djela povezanih s vatrenim oružjem i teške pljačke, piše BBC.

Druga dvojica muškaraca, Said R. i Mario R. - čija se puna imena prema nizozemskom zakonu ne smiju otkriti - također su osuđeni na doživotni zatvor. Osuđeni su za suučesništvo u ubojstvu, pokušaj ubojstva i pripremanje ubojstva.

Karakter i razmjeri slučaja su bez presedana

Ukupno je 17 osoba osuđeno na kazne od jedne godine i devet mjeseci do doživotnog zatvora. Karakter i razmjeri ovog slučaja su bez presedana u Nizozemskoj.

Bila su potrebna 142 raspravna dana kroz gotovo šest godina, 800 stranica podnesaka i više od 3000 stranica dokumenata odvjetnika da se dođe do današnjih presuda. Od samog početka ovo megasuđenje, koje je počelo 11. ožujka 2021. godine, bilo je obavijeno velom tajne i sigurnosti.

Predsjednik suda rekao je da se suđenje Marengo - nazvano po šifri za policijsku operaciju koja je dovela do uhićenja - odnosi na nemilosrdno i razorno nasilje: "Kada pročitamo poruke u dosjeu, ulazimo u svijet u kojem ljudski život nema vrijednost."

Mafija nije imala samo naoružane ljude i vozače nego i insajdere

Suđenje je zaokupilo zemlju koja je nedavno bila prisiljena suočiti se s nasilnim podzemljem. Ubojstva su bila dobro pripremljena korištenjem "promatrača" ili sofisticiranih zvučnih signala.

Kriminalna organizacija nije imala samo naoružane osobe i vozače među svojim brojnim članovima već i korumpirane dužnosnike koji su davali vitalne insajderske informacije.

Taghi (46) proglašen je krivim kao neprikosnoveni vođa kriminalne organizacije, za koju se smatra da je bila jedan od najvećih nizozemskih narkokartela. Bio je na međunarodnoj tjeralici i na kraju je uhićen u Dubaiju 2019. godine, gdje je potajno živio u vili u predgrađu.

Prema njegovim nalozima tijekom 18 mjeseci ubijeno je petero ljudi. Počinjena su i dva pokušaja ubojstva, a planirano je još više ubojstava. Pripremao se i napad na "špijunski dućan" koji je prodavao sofisticiranu opremu za nadzor i u kojem je banda bila stalna mušterija.

Činilo se da djeluju nekažnjeno

Godinama se činilo da Taghi i njegova banda djeluju nekažnjeno - njihovi su zločini obavijeni kulturom straha i šutnje. Kriminalni konkurenti, suradnici koji nisu platili dugove ili su razgovarali s neprijateljima bande ili policijom, svi su bili u opasnosti da završe na smrtonosnom popisu.

Taghijeve metode bile su karakteristične za novu generaciju nizozemskih mafijaša koji su nastajali u vakuumu što su ga za sobom ostavili ozloglašeni nizozemski gangsteri stare škole poput Willema Holleedera. Ukazivalo je to na zabrinjavajuću eskalaciju u ratovima oko droge.

Mala djeca bila prisutna kad su im očevi ubijeni

Lakoću s kojom je Taghi odlučivao da nekoga treba ubiti, suci su opisali kao šokantnu i nemilosrdnu. U nekim slučajevima, mala djeca su bila prisutna kada su im očevi ubijeni.

Taghi nije bio među osam osumnjičenika koji su u utorak došli na sud. Dovedeni su oklopnim vozilima u strogo čuvanu zgradu suda - nazvanu "bunker". Teško naoružana policija stražarila je ispred zgrade, noseći pancire i maske dok su nadzorne letjelice zujale iznad njih.

Sud je primijetio da nitko od rođaka žrtava bande nije iskoristio pravo govoriti niti podnio zahtjev kao oštećena strana. Očito još uvijek osjećaju strah i ranjivost. Jedan od onih koji su progovorili bio je Nabil B., koji je postao ključni svjedok. Sudske kamere snimale su ga samo ispod vrata, kako bi se sakrio njegov identitet.

Serija brutalnih ubojstava

Nabil B. je proglašen krivim za suučesništvo u ubojstvu, ali mu je izrečena kazna manja od 10 godina zbog osobnih okolnosti i uloge koju je igrao u privođenju pravdi svojih bivših suučesnika.

Neposredno prije čitanja presude, sud se osvrnuo na tri ciljana ubojstva ljudi bliskih Nabilu B. - koja su se dogodila dok je istraga bila u tijeku. Tjedan dana nakon što je početkom 2018. postalo javno poznato da je Nabil B. doušnik i da je kao ključni svjedok sklopio dogovor s tužiteljima, njegov brat je ubijen iz vatrenog oružja.

Godinu dana kasnije Nabilov odvjetnik Derk Wiersum ubijen je ispred svoje kuće. Zatim je u srpnju 2021. godine njegov pouzdanik, istraživački novinar Peter de Vries, ustrijeljen jedne ljetne večeri nakon što je napustio televizijski studio u središtu Amsterdama. Ubrzo je preminuo.

Nabil B. nazvao je slučaj Marengo najbolesnijim i najzatrovanijim suđenjem ikada. Prije nego što su danas pročitane presude sud je rekao da su ova tri ubojstva dala dodatnu težinu cijelom postupku. Za spomenuta se ubojstva sada sudi u odvojenim sudskim postupcima.

Pročitajte više