Megawati ostaje u utrci za predsjednicu Indonezije

INDONEZIJSKA predsjednica Megawati Sukarnoputri osvojila je drugo mjesto u prvom krugu predsjedničkih izbora iza umirovljenog generala Susilo Bambang Yudhoyonoa, s kojim bi se trebala natjecati u drugom izbornom krugu u rujnu, pokazuju privremeni rezultati objavljeni u srijedu.

Nakon prebrojenih 55,7 milijuna glasova, Yudhoyono i njegov potpredsjednički kandidat Jusuf Kalla osvojili su na izborima održanim u ponedjeljak 33,7 posto glasova, a Megawati i njezin potpredsjednički kandidat Hasyim Muzadi 26,5 posto.

Budući da nijedan kandidat nije osvojio više od 50 posto glasova, drugi krug održat će se 20. rujna.

Privremeni rezultati predstavljaju iznenađenje jer se očekivalo da će Yudhoyono, kao najpopularniji predsjednički kandidat, ostvariti bolji rezultat s više 40 posto glasova.

Analitičari ocjenjuju da su postignuti rezultati Megawati i trećeplasiranog umirovljenog vojnog čelnika Wiranta rezultat potpore njihovih političkih stranaka u zadnjim danima predsjedničke kampanje.

"Mislim da se jedino objašnjenje za pad popularnosti Yudhoyonoa i za porast potpore za Megawati i Wiranta krije u njihovoj političkoj mašineriji", rekao je Muhammad Qodari iz indonezijskog istraživačkog instituta (LSI).

Predsjednicu Megawati podupire vladajaća Indonezijska demokratska stranka borbe (PDIP), a Wiranto je predsjednički kandidat stranke Golkar, koja je podupirala i bivšeg autokratskog predsjednika Suharta koji je vladao od 1966. do 1988.

I PDIP i Golkar su u posljednjih desetak dana potrošili golema sredstva na političku promidžbu nakon što se uvidjelo da je Yudhoyono daleko najpopularniji kandidat.

Yudhoyono predvodi Demokratsku stranku, osnovanu u ožujku ove godine, kako bi mu poslužila kao polazište za njegove političke aspiracije.

(Hina) xsv ydv

Pročitajte više