Kad meksička policija krši ovlasti: U samo jednoj akciji smaknuli dvadeset i dvoje ljudi

Foto: Hina

MEKSIČKA savezna policija mučila je i smaknula dvadeset i dvije osobe u svibnju 2015. u akciji protiv droge, što je jedno od najtežih  prekoračenja policijskih ovlasti u desetak godina, objavilo je u četvrtak nacionalno povjerenstvo za ljudska prava (CNDH).

Nacionalna udruga boraca za ljudska prava tvrdi kako je osim 22 pogubljenih bilo i dvoje mučenih, te četvero ljudi koji su umrli zbog pretjerane uporabe sile policijskih službenika. Način smrti još 15 žrtava nije ustanovljen.

U akciji je ukupno pobijeno 42 ljudi, a poginuo je jedan policajac.

Vlasti su objavile kako su svi stradali bili pripadnici lokalnog narko kartela, i optužile ih da su na policiju prvi otvorili vatru. Policijski glasnogovornik je odbacio optužbe udruga boraca za ljudska prava, navevši kako su policajci djelovali u samoobrani.

Neovisni izvještaji tvrde da su se policajci ranču neprimjetno približili rano ujutro, i da je vatreni okršaj započeo barem sat vremena prije nego što se navodi u službenoj verziji događaja.

Vlasti su u početku odbijale objaviti rezultate obdukcije. Kada su rezultati konačno izašli u javnost, pokazalo se da su obdukcije provedene neprofesionalno, a brojna su tijela pogrešno identificirana.

Ta je akcija jedna od najkrvavijih epizoda u borbi protiv droge koju provode vlasti u zemlji.


Pročitajte više