Meksički rudari zarobljeni nakon poplave u rudniku, ronioci će ih pokušati izvući

Foto: EPA

MEKSIČKI predsjednik je jučer govorio o presudnom danu u operaciji spašavanja rudara koji su već tri dana pod zemljom nakon urušavanja i poplave u rudniku ugljena na sjeveroistoku zemlje. 

"Današnji dan je presudan jer tehnički stručnjaci kažu da ćemo danas znati hoće li ronioci moći ući u rudnik a da se ne izlože opasnosti", rekao je Andres Manuel Lopez Obrador na Twitteru.

"Nastavljamo raditi danonoćno", dodao je. "Poplava je najveći problem, premda imamo dovoljan broj ljudi za ispumpavanje vode."

Petoricu rudara iz rudnika izbacila vodena bujica

Jučer predvečer u 18.00 sati (1.00 sat u nedjelju po srednjoeuropskom vremenu) nije bilo novih informacija. Obitelji i novinari još su držani podalje od mjesta spasilačke operacije u Agujiti, u općini Sabinasu, u saveznoj državi Coahuili.

Na sudu su saslušana petorica rudara izvučenih u srijedu. "Čini se da ih je iz rudnika izbacila vodena bujica", rekao je glavni tužitelj Coahuile. "Zatražili smo niz informacija od vlasnika i od koncesionara", dodao je pred novinarima, ne navodeći imena.

Tri okna su poplavljena u dužini od 34 metra, dodaje civilna zaštita koja navodi da se razina vode nakon ispumpavanja smanjila za četiri metra. U operaciji spašavanja sudjeluju 383 osobe, izvijestila je vlada.

Stručnjaci: To je veoma opasan neslužbeni rudnik

Nesreća se dogodila u srijedu oko 13:30 kada su rudari bušeći naišli na džep ispunjen vodom koji se urušio i prouzročio poplavu.

Riječ je o veoma opasnom neslužbenom rudniku, kažu stručnjaci. Smješten je 1130 km sjeverno od glavnog grada Mexica, u državi Coahuili koja u cijelosti podmiruje nacionalne potrebe za ugljenom.

Rudarske nesreće u Coahuili nisu rijetkost. U lipnju 2021. sedam rudara je poginulo nakon podzemnog urušavanja u općini Muzquizu.

U sjećanju će zauvijek ostati 19. veljače 2006. kada je u eksploziji plina život izgubilo 65 rudara u Pasti de Conchos, rudniku koji kontrolira konglomerat Grupo Mexico. Dandanas na dnu rudnika leže kosti 63 od 65 stradalih rudara.

U listopadu 2020. u Čileu 33 rudara su spašena iz rudnika bakra dubokog gotovo 700 metara u pustinji Atacami, nakon 69 dana provedenih pod zemljom zbog urušavanja.

Pročitajte više