Meksički znanstvenik osuđen na 4 godine zatvora jer je špijunirao za Ruse

Screenshot: YouTube

SAVEZNI sud u Miamiju osudio je meksičkog znanstvenika Hectora Cabreru Fuentesa (36) na četiri godine zatvora jer je za Ruse nadzirao doušnika američke vlade koji živi u Miamiju.

Znanstvenik je vodio dvostruki život te imao dvije obitelji na dva različita kontinenta. Točnije, jednu obitelj je imao u Meksiku, drugu u Rusiji. Kako piše AP, znanstvenik je u veljači priznao krivnju za djelovanje u SAD-u u ime strane vlade.

Cabrera je uhićen 2020. u međunarodnoj zračnoj luci Miami kada su se on i supruga Meksikanka vraćali svojoj kući u Mexico City. Dan ranije zaštitari su zamijetili par na snimci nadzorne kamere zgrade u Miamiju gdje su fotografirali registarske tablice doušnika američke vlade. 

Kako je znanstvenik postao ruski špijun?

Bizarna priča o znanstvenikovoj špijunaži za Ruse počela je 2019. kada su njegova žena Ruskinja i njezine dvije kćeri otputovale iz Njemačke u Rusiju kako bi riješile neke birokratske stvari. Agent FBI-ja rekao je da ženi nije bilo dopušteno otići iz Rusije. Cabrera je potom otputovao u Rusiju da vidi svoju obitelj i navodno ga je kontaktirao ruski dužnosnik kojeg je upoznao godinama ranije u profesionalnom svojstvu.

Dužnosnik, koji nije identificiran u sudskim podnescima, savjetovao je Cabreri da njegova obitelj ne bi trebala putovati u Europu niti tražiti američku vizu. Otprilike u to vrijeme Cabrera je počeo vjerovati da je osoba radila za rusku obavještajnu agenciju FSB, navodi FBI.

Kasnije, na sljedećem sastanku u Moskvi, isti je dužnosnik objavio stare mailove s Cabrerinog računa u kojima se činilo da meksički znanstvenik traži nekretnine u Miamiju. Ruski dužnosnik rekao je da je upoznat s obiteljskom situacijom znanstvenika te mu poručio da mogu pomoći jedni drugima. Po nalogu dužnosnika, Cabrera je otputovao u Miami i, koristeći ime suradnika, unajmio stan u istom kompleksu u kojem je živio doušnik američke vlade.

Nije jasno je li znanstvenik znao zašto su Rusi htjeli da on unajmi stan, ali često se obavještajci nastoje izolirati regrutirajući druge ljude za obavljanje raznih zadataka. Rijetko kada novak ima potpuno znanje o cijeloj tajnoj misiji. Doušnik kojeg je Cabrera pratio nije imenovan u sudskim dokumentima te je opisan kao povjerljivi izvor američke vlade. Kako je navedeno, on je prethodno dao informacije o ruskim obavještajnim aktivnostima koje utječu na interese nacionalne sigurnosti SAD-a.

U Meksiku ga znaju kao heroja

Prije uhićenja Cabrera je radio u Singapuru kao izvanredni profesor na medicinskom fakultetu koji zajednički vode Sveučilište Duke i Nacionalno sveučilište Singapura.

Također je 2018. imenovan direktorom Centra za biotehnologiju FEMSA na Tehnološkom institutu Monterrey u sjevernom Meksiku. Doktorirao je molekularnu mikrobiologiju u Rusiji i molekularnu kardiologiju u Njemačkoj.

U svom rodnom gradu El Espinalu, u južnoj meksičkoj državi Oaxaca, Cabrera je nešto poput lokalnog heroja. Poznat je po radu na promicanju znanstvenih istraživanja, liječenju dijabetesa i pomoći u obnovi domova nakon razornih potresa.

Pročitajte više