Meksiko traži od Haaga da zaustavi pogubljenja Meksikanaca u SAD

MEKSIKO je od Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Haagu zatražio da intervenira u slučaju 54 meksička državljana osuđena na smrt u Sjedinjenim Državama, objavilo je meksičko ministarstvo vanjskih poslova.

Meksiko u svom zahtjevu navodi da su američke državne i lokalne vlasti prekršile Bečku konvenciju o konzularnim odnosima iz 1963., koja ih obvezuje da uhićene strane državljane upoznaju s njihovim pravom na konzularnu pomoć svoje zemlje.

´Podnesak je povezan s 54 slučaja Meksikanaca osuđenih na smrt koji...nisu na podesan način primili propisanu pomoć meksičkih konzularnih dužnosnika čime se mogla izbjeći primjena smrtne kazne´, navodi se u priopćenju meksičkog ministarstva vanjskih poslova.

Bečka konvencija o konzularnim odnosima obvezuje lokalne vlasti da bez odgađanja obavijeste uhićenog stranog državljana, da ima pravo kontaktirati s predstavnikom konzulata svoje zemlje.

Meksiko je od Međunarodnog suda zatražio da Sjedinjenim Državama naloži preispitivanje sporne 54 presude i stavljanje moratorija na izvršavanje tih presuda ili određivanje datuma za njihovo izvršavanje, dodaje se u priopćenju meksičkog ministarstva.

Pročitajte više