Mercedes brutalno ubijenog Simića prošli mjesec je zapaljen na Jarunu

IZMASAKRIRANI leš s Jaruna pripada srpskom kriminalcu Cvetku Simiću, potvrdio je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. "Leš koji smo pronašli na Jarunu, pripada evidentiranom kriminalcu iz Srbije, potvrđeno je iz Zavoda za sudsku medicinu", izjavio je Borovec.

Identitet je utvrđen DNK analizom, a DNK srpskog kriminalca policija je imala u svojoj bazi podataka. Simića se uglavnom povezivalo s krijumčarenjem droge, što navodno ima veze i s njegovim ubojstvom.

I način na koji je Simić ubijen povezivao je ovo ubojstvo s mafijaškim obračunima. Simić je navodno pripadao skupini krijumčara droge koju predvodi Luka Bojović, jedna od najjačih figura srpske mafije koju se dovodilo i u vezu sa "zemunskim klanom", kao i s likvidacijom Srđana Miranovića, kuma Sretena Jocića Amsterdama.

Zbog stanja u kojem je leš pronađen, u ovom slučaju nisu se mogle koristiti klasične metode identifikacije otiscima prstiju i stopala te se upotrijebila DNK analiza.

Oteli ga nakon izlaska iz zagrebačkog restorana?

Zadnje sate u životu ubijenog Simića rekonstruirala je Nova TV. On je u Hrvatsku navodno ušao prije dvadesetak dana iz Slovenije. Vozio je Mercedes njemačkih pločica koji je nakon dolaska u Zagreb odvezao u praonicu, a zatim je otišao u restoran nedaleko od hotela Westin.

Nakon izlaska iz restorana Simiću su prišle dvije osobe i ugurale ga u automobil. Od tada mu se gubi svaki trag, sve dok njegovo tijelo nije pronađeno u Jarunu. Simić je inače bio pod stalnim nadzorom srpskih tajnih službi, ali nisu ga mogli locirati jer je prije dolaska u Hrvatsku isključio svih pet mobitela koje je koristio. Tijekom tih nekoliko sati koje je proveo u Zagrebu komunicirao je preko telefonskih govornica.

Simićev Mercedes pronađen zapaljen na Jarunu

Sredinom veljače u Zagrebu, nedaleko od jezera Jarun, zapaljen je Mercedes bez registracija. Hrvatska policija tada je od kolega iz Srbije dobila informaciju da je upravo Simić vlasnik vozila, piše Blic. Simićeva supruga koja je prijavila njegov nestanak policiji nije znala reći gdje bi njen suprug mogao biti. No, već tada se sumnjalo da je ubijen.

Osim što je bio kum Luke Bojovića, Simić je bio blizak i s nizom drugih poznatih srpskih kriminalaca. Pripisuju mu se tako poznanstva i s Goranom Marićem i Ilijom Novovićem koji su u travnju prošle godine ubijeni, a zatim su njihova tijela spaljena i ostavljena u džipu u Dobanovcima.

Na slučaju će surađivati hrvatska i srpska policija

Simić je, prema saznanjima B92, nestao prije najmanje dva tjedna, ali navodno je njegov nestanak srpskoj policiji prijavljen tek prije nekoliko dana. Simića u Srbiji uglavnom povezuju sa švercom droge pa se vjeruje da je zbog toga i ubijen. Simić se uz to bavi i legalnim poslom - suvlasnik je jedne beogradske kladionice.

Smatra se da bi njegovo ubojstvo moglo biti poruka. To ne bi bio prvi takav slučaj u novijoj kriminalnoj povijesti Srbije. Prije dvije godine na jednako surov način ubijen je Smail Tarić, čija je glava pronađena na Bulevaru kralja Aleksandra, a tijelo kod Veterinarskog fakulteta u Beogradu.

Na slučaju rješavanja ovog surovog ubojstva zajedno će raditi hrvatski i srpski policajci. B92 iz visokih policijskih izvora neslužbeno doznaje da će policijski inspektori već sutra stići u Beograd kako bi sa srpskim kolegama razmijenili informacije o žrtvi i slučaju. Srpska policija do tada neće izlaziti u javnost s nikakvim službenim izjavama.

Luki Bojoviću nikad nije dokazano sudjelovanje u obračunima

Luku Bojovića, zvanog Pekar iz Beograda, vođu jedne od najopasnijih kriminalnih skupina u Srbiji, sumnjičilo se da je pomagao u skrivanju članova "zemunskog klana", kao i da je počinio nekoliko teških zločina u Srbiji i inozemstvu.

Krajem rujna 2007. godine uhićen je u Beogradu zbog sumnje na krijumčarenje i prodaju narkotika, nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih naprava, izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namijenjenih za izvršenje kaznenih djela te falsificiranje osobnih dokumenata.

Bojovićevo ime u Srbiji dovodilo se u vezu s mnogim kriminalnim aktivnostima i vatrenim obračunima, ali nikad nije bilo dovoljno dokaza koji bi to potkrijepili. Zbog sumnje da je sudjelovao u ubojstvu Srđana Miranovića u Podgorici 2006., policija je 2007. raspisala tjeralicu za njim. Za to ga je navodno zadužila nizozemska mafija. Kao naručitelj tog ubojstva spominjao se Willem Holleeder. On je 1983. sudjelovao u otmici Freddyja Heinekena.

U rujnu 2006. u pucnjavi u kojoj je sudjelovao i Bojović ranjen je vođa voždovačkog klana Vladan Kontić Konta. Bojović je uhićen, a u travnju 2008. zbog nedostatka dokaza pušten je na slobodu.

Za vrijeme rata Bojović je bio pripadnik Tigrova te blizak prijatelj Željka Ražnatovića Arkana i Milorada Ulemeka Legije.

Tko je ubio Cvetka Simića?

Podsjetimo, u Jarunskom jezeru su prekjučer u poslijepodnevnim satima trojica kajakaša pronašla leš muškarca bez glave, ruku i nogu, a ronioci su jučer nedaleko od mjesta na kojem je pronađeno tijelo pronašli i odsječene noge.

Stručnjaci i ugledni psihijatri odmah su se složili da je ubojica "osoba s ozbiljnom dijagnozom", a dr. Vladimir Gruden kazao je kako bi monstruozni ubojica mogao biti shizofreničar ili psihopat.

S druge strane, poznati kriminalist Marijan Kraljević King oštro je kritizirao razne stručnjake koji su se upustili u komentiranje ubojstva na Jarunu bez dovoljnog poznavanja materije.

Pročitajte više