Merkel došla u Zagreb, pitali je o optužbama da Hrvatska maltretira migrante

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel stigla je u Zagreb. 

Oko 15:40 sati ispred zgrade vlade dočekao ju je premijer Andrej Plenković.

Merkel je u Zagreb stigla nešto ranije, a tu je zbog kongresa Europske pučke stranke kojoj pripada njezin CDU kao i Plenkovićev HDZ. 

Nakon sastanka Merkel je održala presicu s Plenkovićem.

Merkel pitali kako će Hrvatska predsjedati EU-om kada je optužuju da krši ljudska prava migranata

Na konferenciji za novinare kancelarka je odgovorila na pitanje može li Hrvatska preuzeti predsjedanje Unijom kada je optužuju za nepoštivanje ljudskih prava zbog postupanja prema migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom.

"Europska unija živi od toga da ima različite perspektive", rekla je Merkel nakon bilateralnog sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem održanog na rubu kongresa Europske pučke stranke (EPP) koji se prvi put održava u Zagrebu.

Prokomentirala je i pitanje ulaska u Schengen. 

Komentirala i pitanje ulaska Hrvatske u Schengen

"Iz perspektive zemlje koja mora štititi vanjske granice to izgleda drugačije nego iz perspektive jedne zemlje koja je u sredini europskog prostora", rekla je Merkel.

Hrvatska kao mlada država itekako može unijeti svoja iskustva jer su joj pregovori u svježem sjećanju za razliku od Njemačke kojoj pristup u EU seže u daleku prošlost, kazala je. "Hrvatska je puno toga učinila kako bi stvorila preduvjete za pristup schengenskom procesu i Komisija je to i pozitivno ocijenila", rekla je nadalje. 

Njemačka još nije o tome raspravljala, dodala je. "Ali ću skrenuti pozornost na to što je sve učinjeno. Tijekom njemačkog predsjedanja vodit će se rasprava o tome", kazala je kancelarka zemlje koja će nakon Hrvatske u prvoj polovici 2020. preuzeti predsjedanje u drugom polugodištu.

Plenković odbio odgovarati o štrajku

Plenković na presici nije želio komentirati pitanje o štrajku učitelja. Samo je podignuo ruku i rekao kako će "biti prilike". 

S Plenkovićem Merkel ide u Arenu

Kancelarka Merkel bi oko 18 sati s Plenkovićem trebala krenuti prema zagrebačkoj Areni, gdje će oko 19 sati održati govor, a očekuju se i govori nove predsjednice EK-a Ursule von der Leyen te predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Završno će se sudionicima kongresa obratiti i Donald Tusk. Slijedi svečana večera u MSU-u i EPP summit, a iste večeri Merkel odlazi iz Zagreba.

Skup su govorima otvorili Plenković, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul i glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz White koji su uoči početka Izbornog kongresa EPP-a održali zajedničku konferenciju za novinare.

Pročitajte više