Merkel: Njemačka je spremna pregovarati sa Sjevernom Korejom o nuklearnom naoružanju

Foto: Hina

NJEMAČKA je sklona diplomatskom rješenju radi prekida programa nuklearnog naoružavanja Sj. Koreje, izjavila je kancelarka Angela Merkel, navodeći kao primjer pregovore s Iranom koji su doveli do sporazuma 2015.

"Rekla bih smjesta 'da' kad bi se pitalo Njemačku da sudjeluje u raspravama", kazala je Merkel za njemački tjednik Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, uzimajući kao primjer pregovore između Irana i šest velikih sila o nuklearnoj energiji, vođene 2015.

Pregovori s Teheranom predstavljali su, po kancelarki, "dugo ali važno razdoblje diplomacije koje je dovelo do zadovoljavajućeg završetka", naglasila je Merkel.

Šest sila pregovaralo s Iranom

Šest sila - SAD, Rusija, Kina, Francuska, V. Britanija, Njemačka - potpisale su se Teheranom sporazum kojim se predviđa postepeno i uvjetno ukidanje međunarodnih sankcija u zamjenu za jamstva da će Iran ograničiti svoj nuklearni program na civilne svrhe i neće se opskrbiti atomskim oružjem.

"Mogu zamisliti isti postupak u rješavanju sukoba u Sj. Koreji. Europa, i posebno Njemačka, spremne su pružiti aktivan doprinos", dodala je kancelarka.

Merkel je kazala da je telefonski razgovarala sa šefovima država Francuske, SAD-a, J. Koreje i Japana o Sj. Koreji tijekom tjedna. U ponedjeljak bi trebala razgovarati i s ruskim predsjednikom.

Pročitajte više