Merkel pričala s Rohanijem i Trumpom, pozdravlja moguće pregovore SAD-a i Irana

Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel je nakon odvojenih razgovora s predsjednicima SAD-a i Irana rekla da će pozdraviti pregovore između dviju zemalja, ali da je nerealno očekivati da će prije nego što do njih dođe Washington ukinuti sankcije Islamskoj Republici. 

"Ako dođe do pregovora između SAD-a i Irana, pozdravit ću to, ali neće funkcionirati tako da se prvo ukinu sve sankcije i onda tek krenu pregovori. Mislim da to nije realno", rekla je Merkel na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a. 

Rohani otvoren za izmjene

Ranije je iranski predsjednik Hasan Rohani rekao da je otvoren za male izmjene, dopune ili dodatke nuklearnom sporazumu iz 2015., potpisanom između Irana i šest svjetskih sila, ako SAD povuče sankcije. 

Merkel je s Rohanijem razgovarala i o napadima na saudijska naftna postrojenja prošlog tjedna nakon kojih su Njemačka, Francuska i Velika Britanija u ponedjeljak objavile da je Iran odgovoran za napade. 

U zajedničkoj izjavi europskih zemalja rečeno je kako su "uvjerene u odgovornost Irana", rekla je Merkel i dodala da su se korišteni izrazi pažljivo birali. 

Raspravljali o ratu u Jemenu

Rohani i Merkel raspravljali su i o iranskoj ulozi u ratu u Jemenu i o tome kako "postići mir u regiji". 

Prije susreta s Rohanijem, Merkel je razgovarala s Trumpom o sukobu s Iranom. 

Dotakli su se i situacije u Libiji i trgovinskog sukoba SAD-a i EU-a na sastanku koji je trajao kraće od 30 minuta.

Pročitajte više