Merkel u Zagrebu: Imamo struje koje preziru naše vrijednosti i žele nas uništiti

Foto: Robert Anic/PIXSELL

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel stigla je u Zagreb. 

Na Markovom trgu ju je dočekao premijer Plenković. 

Merkel je došla u Zagreb kako bi prisustvovala središnjem predizbornom skupu HDZ-a u zagrebačkoj Ciboni.

Uslijedio je ulazak u zgradu vlade i upisivanje u Zlatnu knjigu te tȇte-à-tȇte sastanak predsjednika vlade Plenkovića i kancelarke Merkel. Sastat će se i dva izaslanstva. 

Oko 16:25 Merkel i Plenković su izašli pred novinare kako bi dali izjave. Nakon izjava slijedi radni ručak.

Merkel: Postoje struje u Europi koje preziru naše vrijednosti i žele uništiti našu zajednicu

Njemački novinar pitao je Merkel kako komentira krizu austrijske vlade i skup desničarskih populista u Milanu.

"Ne mogu govoriti prije kancelara Kurza, ali EU je zajednica zemalja koje su se dogovorile surađivati. Naravno da imamo i struje koje preziru naše vrijednosti i žele uništiti našu zajednicu. Mi moramo odlučno postupati u odnosu na to."

Za situaciju u Austriji dodala je da "trebamo pričekati da vidimo što će se dogoditi".

Plenković je izjavio kako je hrvatska strana Merkel detaljno objasnila hrvatske ambicije. 

"Vrlo smo temeljito objasnili kancelarki naše ambicije ulaska u eurozonu. To je projekt koji će pratiti mandat sljedeće Europske komisije. Mi ćemo kasnije za vrijeme radnog ručka detaljnije razgovarati o situaciji u susjedstvu i o strateškom programu EU-a do 2024", rekao je Plenković.

Merkel o ulasku Hrvatske u šengenski prostor

"Pristupanje Hrvatske eurozoni i šengenskom prostoru u nadolazećem mandatu Europske komisije je izvjesno. Ima još toga što treba učiniti, ali je Hrvatska na dobrom putu, a Njemačka tu želi biti partner", kazala je njemačka kancelarka u Zagrebu na konferenciji za medije s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Plenković je naglasio kako je Zagrebu važno da "šengenski prostor bude ono što je nekad bio", zbog čega je potreban širi dogovor unutar EU-a kako bi se ponovno vratio slobodan protok ljudi. 

Njemački novinar televizije ARD premijera je upitao o izvještajima o navodnom okrutnom tretmanu policije prema ilegalnim migrantima koji prelaze hrvatsku granicu. 

"Hrvatska u tom procesu ima 6500 svojih policajaca koji kontroliraju granicu, a u procesu kontrole granice poštujemo naše nacionalno zakonodavstvo, međunarodne konvencije i europsku pravnu stečevinu.

"Želimo da kontrolu ulazaka na naš teritorij rade one tijela koja su za to nadležna, a ne da nama iza leđa i to na najgori način, zarađujući na ljudskoj nesreći migranata i izbjeglica, to rade krijumčari i na taj način destabiliziraju procese unutar država članice EU-a."

Njemačka kancelarka istaknula je da Berlin "načelno podržava" europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, ali da "pritom treba uzeti u obzir da kriteriji moraju biti ispunjeni".

Njemačka kancelarka je ključna govornica na HDZ-ovom skupu

Kako doznajemo iz HDZ-a, Merkel i Plenković će se potom s Gornjeg grada izravno uputiti prema dvorani Dražena Petrovića gdje u 18:30 počinje veliki predizborni skup HDZ-a. 

Njemačka kancelarka bit će jedna od ključnih govornica na tom skupu. 

Proteklih su se dana inače iz HDZ-a mogle čuti informacije kako je iz vrha stranke naređena velika mobilizacija HDZ-ovaca kako bi dvorana bila puna. Prema tim informacijama, svaka je lokalna organizacija dobila kvote ljudi koji moraju doći na skup u Zagreb. 

Kako doznajemo iz HDZ-a, pripremili su i bogat glazbeni program, a cijeli skup trebao bi potrajati dva sata. U glazbenom dijelu trebali bi nastupiti glazbenici iz HRT-ove emisije "A strana" Marko Kutlić, Vjeko Ključarić, Eni Jurišić, Nela Đinđić, Bruno Oberan. Program će voditi Joško Lokas i Ornela Vištica. 

Pročitajte više