Mesić: Čini mi se da neću ići na inauguraciju u Beograd

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić je danas u Obrovcu na tribini nevladine udruge Gong na novinarski upit hoće li putovati na inauguraciju srbijanskog predsjednika Borisa Tadića 11. srpnja u Beograd, rekao kako mu se čini da neće ići, a da je pobjedniku uputio čestitku.

Predsjedniku je tribina u Obrovcu bila treća koju je danas održao u organizaciji Gonga, a na upit kakvi su mu dojmovi nakon posjeta Srbu, Gračacu i Obrovcu, rekao je da je zadovoljan.

Nije bilo nijednog pitanja koje bi proisteklo iz nacionalnog sukobljavanja ili prepucavanja, rekao je Mesić i dodao da je to napredak ," jer su ljudi nastupali s ljudskim problemima, a tolerancija je maksimalna." Najvažnije je da su se smirile nacionalne frustracije, izjavio je Mesić.

Na tribini u Obrovcu u dvorani Doma kulture okupilo se oko 30-ak građana od kojih su samo dvojica postavili pitanja o problemu nezaposlenosti .

Predsjednik Mesić je rekao da taj problem ne može riješiti lokalna uprava, nego on može biti riješen tek motiviranjem stranih ulagača. Izjavio je da od nove Vlade očekuje da donese prijedlog zakona o slobodnim zonama, "a Obrovcu ima mjesta za slobodnu zonu.

Predsjednik Mesić je poslijepodne posjetio i Kistanje. U jednom kafiću zadržao se u razgovoru s čelnicima te općine te saslušao mještane Kistanja. Načelnik općine Marko Kardum upoznao je predsjednika sa svim infrastrukturnim problemima s kojim se suočava ta općina.

Kistanje nema poštu, banku, a ni vodu, no najveći problem što nema radnih mjesta, istaknuo je načelnik, a na taj problem su ukazivali i svi vijećnici općine.

Predsjednik je u početku u šaljivom tomu razgovarao s mještanima, a nakon što je više mještana optužilo načelnika Karduma da favorizira srpske povratnike u odnosu na doseljene Hrvate iz Janjeva, predsjednik se zauzeo za ravnopravnost svih, a ne za privilegije srpskih povratnika. Načelnik Karduma je pak opovrgavao da su srpski povratnici privilegirani.

Nakon Kistanja Predsjednik se zaputio u manastir Krka.

Pročitajte više