Mesić: Hrvatska u borbi protiv terorizma zajedno s drugim državama

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je danas da Hrvatska u borbi protiv međunarodnog terorizma posebice na području jugoistočne Europe ne može djelovati sama, već zajedno s drugim državama i međunarodnim organizacijama.

Predsjednik Mesić je to rekao govoreći o integralnoj sigurnosti i borbi protiv terorizma na sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na Brijunima.

Svrstavanjem i aktivnim angažiranjem u okviru međunarodne antiterorističke koalicije Hrvatska je postala jedan od potencijalnih ciljeva međunarodnog terorizma. To pokazuje, dodao je Mesić, kako je Hrvatska izložena narastajućoj terorističkoj prijetnji s kojom se ne može uspješno boriti samo vlastitim sredstvima već zajedno s drugim državama i međunarodnim organizacijama.

Po njegovim riječima ubojstvo srpskog premijera Zorana Đinđića, bombaški napadi u BiH, incidenti na Kosovu te i dalje prisutna napetost u Makedoniji, ukazuju kako je cjelokupna regija još daleko od postizanja pune stabilnosti.

Smatra da se mogu izdvojiti tri razine izgrađivanja integralne sigurnosti u regiji - djelovanje međunarodnih organizacija, posebice NATO-a i EU-a, potreba daljnjeg povezivanja zemalja regije i produbljivanja suradnje protiv terorizma i organiziranog kriminala i potreba daljnjeg razvoja cjelokupnog sigurnosno-obrambenog sustava Hrvatske.

Upravo iz tog razloga Mesić je ukazao na nužnost sve većeg povezivanja civilnih i vojnih obavještajnih agencija u borbi protiv terorizma.

"U daljem preustroju oružanih snaga Hrvatska treba posebnu pozornost obratiti na definiranje načina upotrebe oružanih snaga u zadaćama kao što su kontrola granica ili borba protiv terorizma", kazao je Mesić i dodao kako u tim ulogama hrvatske oružane snage ne mogu imati vodeću već samo potpornu ulogu. Uključivanje oružanih snaga u te zadaće politički je izuzetno osjetljivo, dodao je.

"Razvijanjem sustava integralne sigurnosti unutar Hrvatske u kombinaciji s hrvatskim uključivanjem u razvoj svih aspekata od političkih do sigurnosnih, Hrvatska može značajno pridonijeti postizanju dugoročne stabilizacije ovog dijela Europe", zaključio je predsjednik Mesić dodavši kako će Hrvatska time sebi olakšati i ubrzati ulazak u EU i NATO što je ključni cilj njene vanjske i sigurnosne politike.

Pročitajte više