Mesić: Kada bi Dodik raspisao referendum o odcjepljenju odmah bih poslao vojsku

U NEFORMALNOM razgovoru sa skupinom novinara na Pantovčaku, Stjepan Mesić je kazao "da je predsjednik Republike u trenutku kada bi Milorad Dodik u Republici Srpskoj eventualno raspisao referendum o odcjepljenju od BiH, odmah bih vojskom prekinuo koridor u bosanskoj Posavini".

"Hrvatska je jamac Daytonskoga sporazuma. Kada bi Dodik referendumom o odcjepljenju srušio Daytonski sporazum, Republika Srpska odmah bi morala nestati, i zato bih vojno prekinuo koridor", objasnio je novinarima Mesić koji je pred kraj mandata zaoštrio kritiku prema Dodiku, ali i srpskom predsjedniku Borisu Tadiću, piše Novi list.

"Kako će se ponašati Ivo Josipović, to ćemo vidjeti"

"Nevjerojatno je koliko Dodik vara međunarodnu zajednicu. On igra na kartu zamora: misli da će se svijet umoriti od BiH, a on će tada raspisati referendum o odcjepljenju, netko će se nekoliko dana buniti, a onda će sve splasnuti i velika Srbija bit će ostvarena", kazao je Mesić. Kao predsjednik države u slučaju referenduma o odcjepljenju RS od BiH Mesić bi bio spreman i s Hrvatskom vojskom intervenirati kod Brčkog kako bi RS onesposobio za postojanje.

"Kako će se ponašati Ivo Josipović, to ćemo vidjeti", kazao je. Stjepan Mesić je svoje mišljenje iznio i predstavnicima međunarodne zajednice, "ali nešto blažim riječima".

Koridor koji Mesić spominje je 15-ak je kilometara širok teritorijalni pojas sjever-jug, koji kod Brčkog povezuje istočni i zapadni dio Republike Srpske. Od hrvatske granice kod Županje udaljen je 30-ak kilometara. Tijekom rata oko opstanka ili nestanka tog koridora vodile su se žestoke vojne, ali i političke bitke jer o tom djeliću teritorija ovisi logistički i svaki drugi opstanak Banje Luke i RS.

Pročitajte više