Mesić na polaganju kamena temeljca za izgradnju islamskog centra u Rijeci

"OVO JE samo još jedan primjer uklopljenosti Hrvatske u višekonfesionalno društvo. Ne treba ni zaboraviti značaj pripadnika Islamske zajednice u izgradnji odnosa Hrvatske i BiH te suradnji Hrvatske s islamskim zemljama svakako se treba sjetiti mirotvorne uloge koju su predstavnici Islamske zajednice u Hrvatskoj odigrali tijekom Domovinskog rata ali i doprinos njenih članova u obrani Hrvatske", rekao je danas predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić koji je nazočio polaganju kamena temeljca za izgradnju islamskog centra (džamije) u Rijeci.

Riječ je o dugo odgađanom projektu, a idejno rješenje džamije izradio je akademski kipar Dušan Džamonja. Prema tom projektu Islamska zajednica u sljedeće će dvije godine izgraditi dugo željenu džamiju te dobiti prostor kojim će muslimani riječkog područja moći zadovoljiti svoje vjerske ali i druge potrebe.

Recimo i kako se centar gradi na prostoru veličine 10.800 kvadratnih metara, kojeg je Islamska zajednica kupila na atraktivnoj lokaciji uz riječku zaobilaznicu od Grada Rijeke. Riječ je o troetažnoj građevini koja će u konačnici stajati osam do deset milijuna eura. Džamija u Rijeci bit će drugi islamski centar u Hrvatskoj te nakon Zagreba i Gunje treća džamija u Hrvatskoj. 

Danas je u Rijeci bilo 350 uzvanika a uz predsjednika Mesića bili su i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić i reisu-l-ulema Rijaseta islamske zajednice BiH Mustafa Cerić.

"Hrvatska je zemlja vjerskih prava i sloboda u kojoj se gleda s poštovanjem na sve vjernike muslimanske vjeroispovijesti", rekao je Mesić dodajući kako je ovo dokaz Europi da je Hrvatska zemlja tolerancije, koja je znala izići iz rata i mržnje i razviti toleranciju među ljudima.

Pročitajte više