Mesić na sudu kazao Petričiću da nije normalan: Nikakva me albanska mafija nije financirala

"NIKAKAV me lobi ili mafija nisu financirali. Albance koji se spominju nikada u životu nisam vidio", kazao je danas na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu bivši predsjednik Stjepan Mesić.

On je zbog optužbi da mu je predsjedničku kampanju financirao albanski lobi, podignuo privatnu tužbu protiv politologa Darka Petričića zbog klevete.

Mesić je sve optužbe odbacio nazivajući ih lažima te ustvrdivši da o njegovoj prvoj predsjedničkoj kampanji postoje izvješća i nalaz revizije i da mu nijedan albanski državljanin nije dao veću donaciju.

Optuženi Petričić Mesića je pozdravi s "dobar dan" na albanskom jeziku, a zatim ga je pitao i je li suradnik UDBA-e. "To je čisti idiotizam", kazao je Mesić ne želeći odgovoriti na to pitanje. Reagirala je i njegova odvjetnica Jadranka Sloković nakon čega je sudac zabranio to pitanje.

Na Petričićevo pitanje je li mu se djed zvao Idriz Ujurdović, Mesić mu odgovara protupitanjem - je li normalan, nakon čega je ustvrdio kako misli da optuženi nije zdrav. Nakon toga odgovorio je na pitanje kazavši kako mu se djed zvao Ivan, a otac Josip.

Bivši predsjednik potvrdio je kako je 1992. godine bio na skupu hrvatskih iseljenika u Australiji tijekom kojeg se pjevala ustaška pjesma "Jure i Boban", no kazao je kako je bio po nalogu tadašnje svoje stranke - HDZ-a - i kako mu je zadatak bio mobilizirati sudionike skupa kako bi dali novac za Hrvatsku.

Tvrdi i kako tada nije uzeo nikakvu torbu s novcem, ali dodaje kako je takvu torbu dobio u Kanadi te ju predao tadašnjem ministru Gojku Šušku.

Negirao je i da je 2000. na poklon dobio automobil, a za financije je u kampanji bila zadužena Štefanija Balog koja će biti pozvana na sud kao svjedokinja.

Pročitajte više