Mesić: Nema ustavne krize

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je danas da to što premijer nije supotpisao rješenje o smjeni ravnatelja Protuobavještajne agencije (POA) ne znači da je riječ o ustavnoj krizi.

"Nije to nikakva ustavna kriza. Dok god nema konačne odluke, nema nikakve krize", ustvrdio je Mesić i podsjetio da je premijeru Ivi Sanaderu poslao pismo i potpisano rješenje o razrješenju ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka te da premijer na to može odgovoriti, no da nema roka u kojemu to mora učiniti.

Mesić je izrazio spremnost za razgovor sa Sanaderom kako bi se to pitanje razriješilo. U izjavi novinarima prigodom susreta s građanima u njegovu Uredu ocijenio je da je, u skladu s ustavnim ovlastima, učinio što je trebalo.

Ocijenio je da ta afera šteti Hrvatskoj, ali i pomaže kako bi se vidjelo kako se ne smije raditi. Na upit je li se u međuvremenu čuo s premijerom Sanaderom, odgovorio je: "Samo onoliko koliko nam je televizija omogućila."

Na upit ima li Podbevšek legitimitet i dalje biti na čelu POA-e, odgovorio je da je Podbevšek i dalje na svojemu mjestu dok premijer ne supotpiše razrješenje.

Mesić je rekao kako ne zna je li i on bio predmet obrade obavještajnih službi.

U vezi s ispitivanjem novinarke Helene Puljiz u POA-i, Mesić je ponovio da je služba prekoračila ovlasti i prekršila zakon i da nije djelovala u skladu s pravilima struke.

Opovrgnuo je nagađanja da je prije tri mjeseca sa Sanaderom dogovorio istragu protiv svojega bivšeg savjetnika Željka Bagića i bivšeg ravnatelja POA-e Franje Tureka.

Rekao je da je Bagić sam dao ostavku jer nije htio "opterećivati" Ured predsjednika kad je riječ o njegovu prijateljstvu s Hrvojem Petračem, koji je u bijegu, a da je Franjo Turek, nakon što je kritiziran njegov rad, otišao s te dužnosti.

Predsjednik je ustvrdio da ne zna za koja su kaznena djela njih dvojica osumnjičena, te da ga o tome nije izvijestio ni Podbevšek, s kojim je u posljednje vrijeme razgovarao dva puta.

Ne znam kako je došlo da jedni (premijer Sanader) imaju informacije o tome, a ja nemam, iako imamo iste izvore informiranja, rekao je Mesić.

Upitan štiti li premijer Sanader kršenje zakona odbijajući supotpisati Podbevšekovo razrješenje, odgovorio je da su pravila struke jasna i da je razrješenje jedini način da se zaustavi ta afera.

"Očekivao sam da će Podbevšek shvatiti težinu problema i zaustaviti aferu koja ne treba prelaziti hrvatske granice, i da nitko nema pravo ugrožavati građanska prava, te da svatko treba snositi odgovornost", rekao je Mesić, dodajući da se odlučio na razrješenje budući da ništa nije poduzeto.


Na pitanje je li bio zadovoljan Podbevšekovim radom, odgovorio je da nije bio zadovoljan s velikim smjenama o kojima je čitao u novinama i da mu je bilo malo vjerojatno da, kad je došao na čelo POA-e, bez utjecaja sa strane može smijeniti 30-ak ljudi, a da praktično o službi još ništa ne zna. Općenito nisam zadovoljan smjenama ljudi koji su se potvrdili na poslu, rekao je Mesić.

Od zahtjeva za razrješenjem Podbevšeka, rekao je, bilo bi moguće odustati samo kada bih dobio dokaze da je služba radila u skladu s pravilima struke.

Mesić je istaknuo kako ne zna je li se POA uključila u predsjedničku promidžbu, dodajući da je vidljiva umiješanost policije jer njezini čelnici sjede u prvome redu na stranačkim skupovima.

Pročitajte više