MESIĆ: o invalidima treba voditi računa cijelu godinu

O invalidima treba voditi računa cijelu godinu, a za Međunarodni dan invalida treba naglasiti da u pomoć moraju biti uključeni državni mehanizmi, humanitarne organizacije, ali i da svaki invalid može sam pridonijeti kvaliteti svojega života, izjavio je danas predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Na Trgu bana Jelačića Mesić je zajedno sa članovima više udruga invalida u 15 sati dočekao dvojicu invalida maratonaca Tadiju Opačka i Duška Štrbca, koji su u pet dana pretrčali 360 kilometara od Budimpešte do Zagreba.

Podvig dvojice invalida maratonaca Predsjednik je istaknuo kao dobar primjer kako invalidi mogu razvijati svoje sposobnosti i natjecateljski duh.

´Prije dva dana bio sam na državnom prvenstvu u boćanju najtežih invalida, koji vrlo teško mogu iskoristiti ostatak svojih sposobnosti, no oni su sudjelovali s takvim žarom da me je to iznenadilo´, rekao je Mesić.

U pratnji osoba s invaliditetom, Predsjednik se potom uputio Radićevom ulicom na Gornji grad gdje je ispred kule Lotršćak predao invalidska kolica distrofičaru Branku Bizjaku.

Mesić je istaknuo kako u hrvatskim gradovima još nije dovoljno učinjeno na uklanjanju prometnih barijera s kojima se svakodnevno susreće oko 500.000 osoba s invaliditetom.

Predsjednik Saveza organizacija invalida Hrvatske Zorislav Bobuš rekao je da rezultati posljednjeg popisa stanovništva pokazuju da se kod nas postotak invalida povećao s deset posto na skoro 15 posto stanovništva.

Upozorio je da još uvijek nije riješeno pitanje 70.000 invalida rada koji primaju ´sramotnu naknadu nedovoljnu za život´. Invalidi su nezadovoljni i pravima u zdravstvenom osiguranju te prometnim barijerama.

Izrazio je uvjerenje da će Zakon o zapošljavanju i rehabilitaciji invalida pridonijeti poboljšanju kvalitete života invalidnih osoba.

Pročitajte više