Mesić: Postoje snage koje me ponovo žele u politici i imat će me tamo

Screenshot: RTL

BIVŠI predsjednik Stipe Mesić za RTL Direkt osvrnuo se na najnoviju aferu između HDZ-a i Mosta, a u središtu koje stoji Karamarkov prijatelj Jozo Petrović i njegova uloga u INA-i i MOL-u.

Tenzije je jučer ponovo podigao Miro Bulj spomenuvši financijsku povezanost Petrovićeve obitelji i mađarskog MOL-a. Bivši predsjednik smatra da je Bulj u pravu kad postavlja nezgodna pitanja jer, kako kaže, INA nije prodana, a svi poslovi su prešli u MOL.

Mesić je govorio o svom skorašnjem putovanju u Siriji.

"Ja sam pozvan u Siriju s jedne prijateljske strane. Odnosno, idem se informirati što se u Siriji sve događa. Ako bude moguće, ja ću razgovarati i o tome kakve su mogućnosti da se INA-ine bušotine vrate. Hrvatska javnost zna da je INA kupila od američke strane jednu bušotinu za 50 milijuna dolara, a prije toga su Amerikanci uložili 150 milijuna dolara. To je bilo nakon što je INA preuzela. To je bila izdašna bušotina. Došlo je 12 bušotina i prije rata u Siriji kad se sve plati - koncesija, porezi, plaće - ostaje 60 milijuna dolara mjesečno i tako 25 godina koliko traje koncesija. Zašto smo mi to dali MOL-u, a MOL se odrekao te koncesije, ja ne znam. Kad bi bilo moguće, ja ću tamo razgovarati u svoje ime, ne nosim ničije poruke niti imam pravo na to. Ali ću se informirati o tome koja je mogućnost da se koncesija vrati Hrvatskoj", rekao je.

Upitan o hrvatskoj ulozi u međunarodnoj politici, Mesić je rekao da Hrvatska već godinama slijedi jednu krivu politiku, a to je nastavila i Kolinda dolaskom na Pantovčak.

"Ona nastavlja politiku koju je Hrvatska dosad i vodila. No koji je sad problem - primjer Afganistana. Tamo je naoružana al-Qaida da se istjeraju Rusi. Kad su otišli Rusi, ostala je al-Qaida. Tako kažu da je i nastala mafija. Kad su Francuzi okupirali Siciliju, formirana je organizacija protiv Francuza - mafija. Francuzi su otišli, mafija je ostala. Sad je najveći problem Islamska država jer al-Qaida ruši jedan režim i uvodi šijitski sustav", rekao je Mesić.

Kao bivši predsjednik dovodio investicije u Hrvatsku

Naravno, nezaobilazna tema je bilo ukidanje Ureda bivšeg predsjednika.

"Mislim da se u ovom slučaju ne radi o ukidanju ureda jer nisu dobili informaciju o tome što ja radim. Svaki mjesec moj ured daje informaciju koju mora dati o utrošku financijskih sredstava. Da je netko htio - Vlada, Sabor, bilo tko - dobio bi informaciju što moj ured radi. Mojom intervencijom izgrađeni su brodovi (to je 100-tinjak milijuna eura naplaćeno). Novi brodovi se ugovaraju. Jedan ugovor, koji se ne tiče brodova, tiče se jednog vojnog projekta, taj je 100 milijuna ugovor. Sad se vrše pregovori za najveću investiciju u Šibeniku - to je investicija od milijardu i 800 milijuna. Tu sam direktno angažiran i pokušao sam da mi gdin. Karamarko pomogne da uđe u poslove. Tj. da se izmijeni dio prostornog plana. To je tisuću hektara koji ničemu ne služe", objasnio je Mesić.

Politikom će se, kaže, nastaviti baviti.

"Ja sam se čuvao ovih šest godina da se ne bavim aktualnom politikom, ali budući da me tjeraju u aktualnu politiku, to neće biti angažiranje za mjesto gradonačelnika Zagreba, nego pravo angažiranje. Ja ću u svakom slučaju sada ući u politiku. Bio sam gradonačelnik, i predsjednik vlade i parlamenta, i dva puta predsjednik države, zadnji predsjednik Jugoslavije, imam puno iskustva. Budući da postoje snage koje mene žele ponovno u politici - imat će me", otkriva Mesić.
 

Pročitajte više