Mesić primio Waltera Schwimmera

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je Waltera Schwimmera, glavnog tajnika Vijeća Europe, koji mu je čestitao na podnošenju kandidature RH za članstvo u EU, priopćio je Ured predsjednika.

Schwimmer je izrazio uvjerenje da Hrvatska može nadoknaditi ono što je, u odnosu na Uniju, propušteno u prethodnom razdoblju i ostvariti puno članstvo u 2007. godini, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Mesić je naglasio, kako se dalje navodi, da je svima u Hrvatskoj jasno da bi kandidatura RH bila iluzorna kada ne bismo energično prišli rješavanju onih pitanja koja su u ovom trenutku prepreke na našem putu u ujedinjenu Europu. Pri tom je posebno naveo povratak svih izbjeglih i raseljenih, odnos prema manjinama i pretvaranje HTV-a u javnu instituciju. Hrvatski predsjednik je posebno naglasio potrebu pune suradnje s Međunarodnim sudom u Haagu. On je također izrazio spremnost RH da produbljuje regionalnu suradnju, naglašavajući da Hrvatska prije ulaska u EU mora riješiti sva otvorena pitanja sa svojim susjedima.

Glavni tajnik Vijeća Europe u potpunosti se složio s procjenama Predsjednika Republike i pozdravio politiku koju vodi Hrvatska poslije izbora godine 2000. Najavio je održavanje summita Vijeća Europe sljedeće godine te izrazio nadu da će na tom skupu pozdraviti i hrvatskog predsjednika, stoji u priopćenju.

Uz predsjednika Mesića na sastanku su bili Tomislav Jakić, savjetnik Predsjednika za vanjsku politiku i Neven Madey, stalni predstavnik RH pri Vijeću Europe.

Uz Schwimmera, na sastanku su bili Paul Dewaguet, zamjenik šefa Kabineta glavnog tajnika VE i Francois Friedrich, savjetnik u Političkoj upravi VE.

Pročitajte više