Mesić se obrušio na Jandrokovića: Odakle mu pravo da brani Thompsona u ime Hrvatske?!

"MINISTAR vanjskih poslova nije imao pravo slati Švicarskoj protestnu notu zbog Thompsona", ljutito je predsjednik Stjepan Mesić poručio Gordanu Jandrokoviću, koji je ovih dana postao "mali od skandala". Na Jandrokoviću je, podsjećamo, veliki politički pritisak od strane predsjednika Mesića i premijerke Kosor nakon što je Index razotkrio dvije vanjskopolitičke afere u kojima glavne uloge igraju Thompson i hrvatski konzul u Švicarskoj Waldo Bernasconi.

Predsjednik Mesić je, zbog "slučaja Thompson", još jučer poslao Jandrokoviću pismo u kojem ga je upozorio da je napravio veliku grešku uručivanjem prosvjedne note Švicarskoj. "Which two chapters" Jandroković je danas pismenim putem odgovorio Mesiću i pokušao objasniti zbog čega je MVPEI, kako kaže, bilo prisiljeno reagirati.

Jandrokovićev odgovor Mesiću: Morali smo reagirati zbog načina uručivanja i obrazloženja odluke švicarskih vlasti

Jandroković, naime, obrazlaže kako je reakcija s njegove strane došla tek nakon što je MVPEI od švicarskog veleposlanstva u Zagrebu dobio zahtjev da Thompsonu uruči pismenu odluku nadležnih tijela kojim mu se zabranjuje ulazak u Švicarsku. "Priložena Odluka dostavljena je kao preslika, bez prijevoda na hrvatski jezik, odnosno suprotno međunarodnoj Konvenciji o dostavi u inozemstvo sudskih i izvansudskih dokumenata u građanskim ili trgovačkim stvarima", navodi Jandroković u svom pismu koje je Index dobio na uvid.

> Pročitajte cijelo pismo koje je Jandroković poslao Mesiću

Ministar vanjskih poslova dodaje kako je bio dužan reagirati s obzirom na način uručivanja, ali i sadržaj obrazloženja odluke. Naime, u obrazloženju je Jandrokoviću zasmetalo što je Thompsonu ulaz u Švicarsku zabranjen zbog "ugroze od terorizma, nasilnog ekstremizma, zabranjenih obavještajnih službi, organiziranog kriminala te radnje i težnje koje ozbiljno ugrožavaju sadašnje odnose Švicarske Konfederacije s drugim državama ili koji su usmjereni na nasilnu izmjenu državnoga poretka". Jandroković objašnjava Mesiću kako se radi o kaznenim djelima zbog kojih Marko Perković Thompson nikad nije bio gonjen ni u Hrvatskoj ni u bilo kojoj drugoj zemlji.

"Posebno neprihvatljivo bilo je obrazloženje švicarskih nadležnih tijela kako je hrvatski državljanin Marko Perković postao poznat 'za vrijeme i poslije građanskoga rata'. Neodgovaranje na takvu interpretaciju Domovinskog rata značilo bi, u konačnici, da se Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija slaže s takvim stavom", napisao je Jandroković Mesiću i istaknuo kako je MVPEI samo štitilo prava i interese hrvatskog državljana u inozemstvu "što je sukladno propisima i međunarodnim konvencijama", a nikako branilo Thompsonove političke stavove i svjetonazore od kojih bi se, smatraju, morao i sam ograditi.

Niti jedan ministar prije Jandrokovića nije se tako razbacivao protestnim notama

No, Mesić očito nije bio zadovoljan Jandrokovićevim objašnjenjem, jer je danas pred novinarima opet osuo "drvlje i kamenje" po hrvatskom ministru vanjskih poslova. "Čime je jedna Švicarska, zemlja s kojom smo u prijateljskim i dobrim odnosima, zaslužila prosvjednu notu našeg Ministarstva vanjskih poslova. To se tako ne radi", ističe Mesić koji podsjeća kako MVPEI nikad dosad nije pisalo protestnu notu zato što je hrvatski građanin u stranoj zemlji izazvao odluku vlasti koja je za njega nepovoljna.

"Stotine naših građana došlo je na ovaj ili onaj način u sukobe s drugim zemljama, s njihovim propisima ili odlukama njihove vlade. Sve do ovog ministra vanjskih poslova, nikad se nisu slale protestne note. Jedino bi eventualno naš konzul otišao na razgovor i raspitao se o čemu se radi. Mislim da je to praksa koja je u redu. Ali ovo što je uveo ovaj ministar, to je običaj koji nema niti jedna europska zemlja", jasno je Mesić poručio Jandrokoviću da nije imao pravo tako reagirati i stati u Thompsonovu obranu, posebno jer je pjevač optužen za širenje fašističkih ideala.

"U moje ime nije imao pravo braniti Thompsona!"

"Ovo neće naštetiti Hrvatskoj, ali pogledajte kakva se poruka šalje u svijet. Pogledajte koje vrijednosti branimo, koje vrijednosti ministar brani", rezigniran je Mesić koji tvrdi da Jandroković nema pravo slati prosvjednu notu u svoje ime jer se ona šalje u ime cijele Hrvatske.

"Ako je ministar baš želi poslati protestnu notu, onda je morao porazgovarati s premijerkom i sa mnom. Prosvjedna nota se šalje u ime cijele Hrvatske, a u moje ime Jandroković to nije imao pravo napraviti", kazao je Mesić. Predsjednik se u potpunosti ogradio od odluke švicarske vlade da Thompsonu zabrani ulazak u državu i uopće ne želi ulaziti u razloge zbog kojih su mu Švicarci zabranili pristup, ali poručuje kako je to privatni sukob hrvatskog građanina sa Švicarskom i kao takav ne može biti državno pitanje!

Pročitajte više