Mesić u subotu u Ateni na ekonomskom susretu zemalja JI Europe

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić u subotu će u Ateni sudjelovati na ekonomskom susretu zemalja jugoistočne Europe koji se održava pod patronatom Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Ekonomski forum zemalja JI Europe održava se prvi puta i na jednom će mjestu okupiti brojne političare, ekonomske stručnjake, bankare i uspješne poduzetnike. Prema dosad potvrđenim prijavama, u Atenu će osim Mesića stići i predsjednik Makedonije Boris Trajkovski.

Sloveniju, BiH, Rumunjsku, Srbiju i Crnu Goru (odvojeno) i Albaniju predstavljat će premijeri, a razni ministri Tursku, Bugarsku i Grčku. U Ateni bi trebao biti i koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek i predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox. Prema najavama, politički lideri bi trebali usvojiti i zajedničku izjavu o budućnosti područja u proširenoj EU. Taj bi se dokument zatim trebao naći na dnevnom redu summita EU u lipnju u Solunu.

Mesić, Trajkovski i srbijanski premijer Zoran Živković objavili su uoči skupa u Ateni otvoreno pismo kojim poručuju da će Europa biti ujedinjena tek kada se u nju integriraju zemlje njezina jugoistoka. U pismu se među ostalim navodi kako je svaka od zemalja jugoistočne Europe poduzela reforme na političkom, gospodarskom i socijalnom planu te je iskazala predanost strateškom cilju - potpunom uključenju u eurotalantske integracije.

Pritom je istaknuto kako će trajanje procesa uključivanja ovisiti o individualnim postignućima svake pojedine zemlje.

"Kao što se zemlje srednje i istočne Europe nalaze pred vratima EU ili na korak od nje, tako i zemlje JI Europe napreduju na putu pune integracije u EU", rekao je Pat Cox u najavi susreta u Ateni.

Jedan od supresjedatelja skupa u Ateni bit će osnivač Otvorenog društva George Soros. "Izgledi JI Europe nikad nisu bili bolji. Sve zemlje u području imaju demokratski izabrane vlade i otvorene su provedbi radikalnih reformi. Ovaj će susret ulagačima omogućiti sastanak s političkim i poslovnim liderima JI Europe i dati im prigodu da ispitaju neka od ključnih pitanja za napredak regije", rekao je Soros.

Susreti će se organizirati odvojeno, po principu okruglih stolova s različitim temama, pa će sudionici imati prigodu iznositi vlastita stajališta.

Na programu će biti financijska pitanja, trgovina, industrija, promet, poduzetništvo, bankarstvo, ulaganja, privatizacija, turizam, borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, ali i politička situacija.

Uz predsjednika Mesića, koji će u Atenu stići izravno iz Salzburga, u glavnom grčkom gradu naći će se i ministar za europske integracije Neven Mimica i ministrica turizma Pave Župan Rusković.

Pročitajte više