Mesić za krizu okrivio zapadni liberalni kapitalizam

"HRVATSKA nije stvorila krizu, niti je ona kriva za ovo što se u svijetu događa. Kriv je liberalni neokapitalizam koji je dosegao svoj vrhunac i postao kontraproduktivan", podijelio je Stjepan Mesić svoje mišljenje o gospodarskoj krizi s ostalim uzvanicima svečane sjednice Općinskog vijeća u Jelsi.

Mesić kaže kako se posljedice tog divljeg rasta neokapitalizma prije sve ga osjećaju u SAD-u, ali se kriza prevladava zahvaljujući zalaganju predsjednika Baracka Obama. "Sad već vidimo dobre nagovještaje u Francuskoj, Engleskoj i Njemačkoj", istaknuo je Mesić.

Predsjednik se još jednom dotaknuo kontroverzne teme uklanjanja križeva, koju je načeo prije dva dana zahtjevom da se katolički simboli uklone iz državnih institucija. "Zalažem se za državu znanja, demokracije i prije svega tolerancije. U takvoj državi vjerski simboli nemaju što raditi u državnim institucijama", kazao je Mesić, a na optužbe iz Crkve da je veleizdajnik zbog svjedočenja u Haagu odgovorio je kako je samo ispoštovao Ustav i zakone Republike Hrvatske.

Pročitajte više