Mesić za mostarski "Dnevni list" o odnosima RH i BiH

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je u intervjuu koji u petak objavljuje mostarski "Dnevni list", kako se nesporazumi između Hrvatske i BiH u vezi s Lukom Ploče i koridorom V.c tiču gospodarstva te ih ne treba prenositi na državnu razinu.

"Hrvatska s Bosnom i Hercegovinom ima dobru suradnju i imamo zajedničke strateške interese, a to su euroatlantske integracije", izjavio je Mesić za mostarski "Dnevni list".

Cestovna prometnica koridor V.c, po Mesićevim riječima, "koja je usko vezana uz veće aktivnosti Luke Ploče može biti od koristi samo onda ako je ona međunarodna, ako prolazi kroz Hrvatsku, BiH i Mađarsku i dalje kroz Europu".

"Možemo se dogovoriti kako da tu kvalitetnu cestu i za jedne i za druge izgradimo što prije, i da svi od toga imamo koristi. Kad imamo nekoliko prijedloga, oni se trebaju razmatrati bez političkog prepucavanja, jer ovaj prolazak kroz BiH je sigurno interes BiH, ali i interes Hrvatske i Mađarske", rekao je Mesić. Na upit dolazi li u obzir i zajednički međunarodni natječaj za koridor V.c, Mesić je odgovorio kako je "i to moguće".

Osvrćući se na položaj Hrvata u BiH, Mesić je istaknuo da su "Hrvati najmalobrojniji narod u BiH, ali ostvarivanje prava u zajednici gdje su tri konstitutivna naroda ne smije ovisiti o brojnosti jednog naroda".

Mesić je potvrdio kako je već pozvan u posjet Mostaru na svečano otvaranje obnovljenoga Staroga mosta koje se očekuje u proljeće, odnosno u lipnju iduće godine.

Pročitajte više