Mianmarske vlasti oslobodile nekoliko političkih zatvorenika

MIANMARSKE su vlasti u novom nizu amnestije zatvorenika oslobodile nekoliko visoko profiliranih disidenata, javlja BBC.

Mianmarska državna televizija jučer je objavila kako će 651 zatvorenik dobiti predsjednički oprost, no nije bilo rečeno koliko će među pomilovanim zatvorenicima biti onih političkih. 

Mianmar je bio pod pritiskom međunarodne zajednice da oslobodi više disidenata. Iz kućnog pritvora sada je pušten bivši  premijer Khin Nyunt, zatvoren nakon čistke 2004. godine.

Među oslobođenima je i Min Ko Naing, jedan od vođa neuspjele prodemokratske pobune iz 1988. godine. Pred zatvorom u Thayetu dočekalo ga je mnoštvo ljudi.

Oslobođena je i veteranka Nilar Thein, još jedna pripadnica generacije studenata iz 1988. Ona je prvo odslužila osam godina zatvorske kazne zbog sudjelovanja u demonstracijama, a 2007 određeno joj je služenje zatvorske kazne u trajanju od 65 godina zbog nezakonite upotrebe elektronskih medija, kao i njezinom suprugu koji je sada također oslobođen.

Nova mianmarska vlada izabrana je 2010. na prvim izborima nakon 20 godina

Za BBC Thein je rekla da je zdrava i sretna što je puštena na slobodu. Dodala je kako je iz zatvora Tharya Wadi oslobođena zajedno s devet političkih zatvorenika, no još 25 ih se nalazi u spomenutom zatvoru.


Također, pušten je i U Khun Tun Oo, jedan od najviših političkih predstavnika Shana, mianmarske najveće etničke skupine. Stranka demokratskog vođe Aunga Sana Suu Kyija ovaj je potez vlasti nazvala pozitivnim znakom.

Od uvođenja reformi nova je mianmarska vlada oslobodila mnoge političke zatvorenike. Civilna vlada koja ima podršku vojske, vlast nad zemljom preuzela je 2010, i to na izborima koji su održani prvi put nakon 20 godina. Prije izbora Mianamar je bio pod vojnim režimom.

Prema dogovoru s međunarodnom zajednicom, nakon što Mianmar oslobodi političke zatvorenike kojih je, prema procjenama, u zatvorima ostalo između 600 i tisuću, SAD i ostale zapadne zemlje smanjit će sankcije koje su toj zemlji nametnute zbog represivnih mjera i bivšeg vojnog režima. No prije toga, mianmarske vlasti moraju uspješno riješiti i konflikte s etničkim skupinama.

Pročitajte više