Charles Michel: Zaplijenjenu imovinu oligarha treba prodati

Foto: EPA

ŠEF Europskog vijeća Charles Michel rekao je da bi EU trebala prodati imovinu koju je zaplijenila sankcioniranim ruskim pojedincima. Smatra da bi se prihod od prodaje trebao upotrijebiti za obnovu Ukrajine. Riječ je o imovini ruskih oligarha.

"Apsolutno sam uvjeren da je to izuzetno važno. Treba omogućiti konfiskaciju i uložiti u obnovu Ukrajine. Mislim da je to pitanje pravednosti", rekao je Michel za ukrajinski Interfax.

Prošlog mjeseca EU je priopćila da je zamrznula 30 milijardi eura imovine povezane s ruskim i bjeloruskim pojedincima pod sankcijama. Izjavom o prodaji zaplijenjene imovine Rusa, Charles Michel je postao prvi visoki dužnosnik EU koji je predložio oduzimanje imovine.

Biden imao isti prijedlog

Američki predsjednik Joe Biden predložio je prošlog tjedna da se zaplijenjena imovina oligarha rasproda kako bi se popravila šteta koju je Rusija prouzročila i kako bi se pomoglo u obnovi Ukrajine. 

No neki su upozorili da bi bilo kakvi zakonodavni koraci u tom smislu mogli ugroziti neka temeljna prava, što je Michel priznao kao nešto što predstavlja određenu brigu.

"Oduzimanje imovine sankcioniranih pojedinaca nije tako jednostavno. Bio bi to težak i dug proces", rekao je Charles Michel. 

 

Pročitajte više