Microsoft lansirao Internet Explorer 9



DUGO najavljivani Internet Explorer 9 je stigao. Microsoftov najnoviji pretraživač je, sudeći prema prvim reakcijama, pun pogodak. Ugledni američki tehnoblogeri za IE9 imaju samo pohvale, a u Microsoftu se nadaju da će im nova verzija internetskog preglednika vratiti udio u tržištu kojeg su izgubili zbog konkurentskih Mozilla Firefoxa i Google Chromea.

Najveća zamjerka na račun IE9 dolazi zbog toga što će ga moći instalirati samo korisnici Windowsa Viste ili Windowsa 7. Milijuni ljudi diljem svijeta koji i dalje koriste Windowse XP su zanemareni i očito je da Microsoft smatra kako je operativni sustav kojeg su lansirali 2001. godine pregazilo vrijeme. No, iako se radi u deset godina starom sustavu, većina korisnika Windowsa i dalje koristi upravo XP verziju.

Prema podacima NetMarketsharea, koje prenosi Guardian, oko 25 posto internetskih korisnika koristi ili Googleov ili Mozillin pretraživač. Microsoftovi pretraživači i dalje su najrašireniji na tržištu s oko 55 posto, ali to nije ni blizu dominacije kojom se Explorer nekad mogao pohvaliti. U Microsoftu se nadaju da će Internet Explorer 9 dodatno okrenuti tu statistiku u njihovu korist.

Kao glavne adute IE9 Microsoft ističe njegovu brzinu, veću razinu sigurnosti, podršku za HTML5 i CSS3, te bolje preformanse pri korištenju Javascripta. Prva testiranja sugeriraju da je IE9 doista jednako brz ili brži od Firefoxa i Chromea. Već u beta fazi je IE9 instaliralo oko 40 milijuna korisnika, te novi Microsoftov pretraživač trenutno drži oko 2 posto udjela među korisnicima Windowsa 7.

Pročitajte više