Microsoftu zabranjena prodaja Worda u SAD-u, zbog kršenja patenta 290 milijuna dolara kazne



AMERIČKI savezni sud naredio je računalnom divu Microsoftu da prestane prodavati neke verzije svog programa Word u SAD-u, presudivši u korist male kanadske tvrtke koja je optužila Microsoft za kršenje patenta.

Sud u saveznoj državi Teksas presudio je u korist tvrtke i4i Ltd. u dugotrajnom procesu za kršenje patenta, kaznivši softverskog diva s preko 290 milijuna dolara kazne i donijevši zabranu prodavanja verzija Worda koji koriste osporavanu tehnologiju.

Kršenje patenta

Radi se o patentu na korištenje XML-a (extensible markup language, ili jezika za označavanje podataka), tehnologije koja omogućava stvaranje običnih tekstualna datoteka čitljivih na svakoj platformi koja može čitati tekstualne podatke.

Zabrana se odnosi na verzije Word 2003 i Word 2007, na snagu stupa za 60 dana, a ne očekuje se da će značajno pogoditi poslovanje Microsofta, budući da tvrtka lako može prilagoditi svoje programe u skladu s presudom.

Također, sljedeće godine izlazi nova verzija Worda, u izdanju Officea 2010., čime bi Microsoft mogao jednostavno zaobići problem, a mogao bi se i izvansudski nagoditi s kanadskom tvrtkom.

Dvogodišnja sudska bitka

Ipak, Microsoft, koji je uključen u brojne sudske bitke oko patenata, najavljuje kako će podnijeti žalbu na presudu. Iz tvrtke su rekli kako "dokazi jasno pokazuju da ne krše patent, te da je patent nevaljan".

Word je vjerojatno ključni program u Microsoftovoj uspješnici Office, a diljem svijeta je taj program tvrtki donio veliku količinu novaca.

Tvrtka i4i iz Toronta u Kanadi još je 2007. podnijela sudsku tužbu zbog kršenja patenta na XML, potaknuvši tako dvogodišnju sudsku bitku. 20. svibnja je porota presudila u korist kanadske tvrtke, a sada je i savezni sud potvrdio tu presudu.

Pročitajte više