Mijanmarski pukovnik o nasilju nad ženama Rohindža: "Pogledajte ih, tko bi njih htio silovati?"

Foto: Hina
 
MIJANMARSKI pukovnik Phone Tint odbacio je optužbe protiv vojnika za silovanje muslimanki Rohindža unatoč stotinama prijava, objavio je u ponedjeljak BBC.
 
Tint je za BBC rekao: "Gdje su dokazi? Pogledajte žene koje iznose te tvrdnje - zar bi njih itko htio silovati?"
 
Organizacija Human Rights Watch (HRW) objavila je ranije ove godine da mijanmarski vojnici seksualno zlostavljaju te siluju žene i djevojčice Rohindža. Također su naveli da vojska i granična policija sudjeluju u grupnim silovanjima u najmanje 9 sela ove muslimanske manjine od kraja prošle godine.
 
Vlada poriče navode o etničkom čišćenju
 
Mijanmarska vlada uporno poriče navode o progonu i etničkom čišćenju pripadnika Rohindža, ali je pod sve većim pritiskom međunarodne zajednice koja traži zaustavljanje nasilja.
 
Oko 313 000 muslimana Rohindža pobjeglo je u susjedni Bangladeš nakon napada 30-ak militanata na policijske postaje krajem kolovoza, koji je izazvao oštar odgovor vladinih snaga.
 
U posljednjih 16 dana u Bangladeš stiže oko 20 000 ljudi, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za migracije. Vlada u Mijanmaru smatra oko milijun Rohindža ilegalnim migrantima iz Bangladeša i uskraćuje im državljanstvo, iako brojne obitelji ondje žive generacijama. 

Pročitajte više