Pedofili u Hrvatskoj dobiju po godinu-dvije zatvora. Sad se sprema novi zakon, evo što donosi

Foto:123rf/Index

BROJ seksualno zlostavljane djece u Hrvatskoj neprestano raste. U 2017. godini MUP je primio preko 900 prijava za pedofiliju. Godinu prije bilo ih je 848, a 2015. je 590 djece doživjelo spolno zlostavljanje. No puno je zločina i dalje neprijavljeno, a kazne za pedofile su premale, o čemu Index stalno piše.


U tijeku je donošenje izmjena Kaznenog zakona koji se odnosi na zločine iz pedofilije, no kazne su tek minimalno povećane. Najveća vijest u vezi novih izmjena je da se pedofili više ne brišu iz registra kao što je to bio slučaj dosad.

>>Svećenik iz Slavonije silovao dječaka, ali ne mora u zatvor

>>Zagrebački zubar zlostavljao curicu, izvlačio se da je branitelj: Kažnjen dobrotvornim radom

Prema aktualnom Kaznenom zakonu, maksimalna kazna zatvora za najgnjusnije pedofilske zločine bila je 15 godina, međutim sudska praksa pokazuje da se za ove zločine uglavnom dodjeljuju male kazne zatvora od godinu-dvije. Tako mnogi umjesto zatvorske kazne trebaju samo odraditi društveno koristan rad, kao što je bio najnoviji slučaj vezan za zubara pedofila ili pak za svećenika.

Najčešće se sudi po članku 158 i daju minimalne kazne

U izmjenama Kaznenog zakona, koje je predložio Klub HDZ-a na čelu sa zastupnicom Irenom Petrijevčanin Vuksanović, predviđeno je povećanje kazni za najteže pedofilske zločine na 20 godina ili dugotrajni zatvor. Kazne za ostale zločine koji se odnose na spolno zlostavljanje djece povećane su u prosjeku za dvije godine.


"Sudska praksa kod nas je pokazala da se pedofilima najčešće sudi po članku 158. za spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina. Suci po tome pedofilu najčešće dosude kaznu od godinu dana pa mu zamjene radom za opće dobro ili dodijele kaznu ispod pet godina pa zločinac ne ide odmah u zatvor. Naime, tek ako dobije pet ili više godina, onda odmah mora u zatvor, a ako je ispod pet, onda ne mora", rekla je Indexu Anita Papa, predsjednica udruge Lavice, koja se bavi zaštitom žrtava pedofila.

Prema izmjenama Kaznenog zakona u članku 158. stavku 1. umjesto kazne zatvora od jedne do deset godina kazne se povećavaju na kaznu zatvora od tri do dvanaest godina. Dok prema stavku 2. se riječi "Kaznit će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do pet godina" zamjenjuju riječima "Kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina".

Što kaže članak 158?

Stavak 1. čl. 158 kaže: "Tko izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom mlađim od petnaest godina, ili ga navede da izvrši spolni odnošaj ili s njime izjednačenu spolnu radnju s trećom osobom ili da nad samim sobom izvrši sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju", dok stavak 2. kaže: "Tko nad djetetom mlađim od petnaest godina izvrši bludnu radnju, ili ga navede da izvrši bludnu radnju s drugom osobom ili da nad samim sobom izvrši bludnu radnju."


Prema ovom je jasno da se u Hrvatskoj za silovanje djece kazna s jedne do deset godina povećala na tri do 12 godina, a kako nam je Papa rekla, suci su skloni tome da pedofilima izriču najnižu moguću kaznu, dakle onu od godine ili dvije.

"Ovi prijedlozi izmjena novog KZ-a nisu zapravo donijeli ništa da bi se zaštitila djeca i da bi se takvi zločini kažnjavali na adekvatan način. Na pressici je predstavljeno da Hrvatska donosi antipedofilski zakon, no ove izmjene to ne pokazuju.

Što se tiče registra pedofila koji je u sklopu ovog zakona, tražili smo da se pedofili ne brišu iz registra, kao što su se dosad brisali. I tražili smo da se u njega opet vrate svi izbrisani, no to nam nije uvaženo.

Kao što nisu uvažili naš zahtjev da sve ustanove koje rade s djecom pri zapošljavanju moraju provjeriti osobu da nije u registru pedofila. Po sadašnjim pravilima, mogu provjeravati osobu samo ako im ona da suglasnost za to", rekla je Papa.

Oko 14 tisuća pedofila u Hrvatskoj

Kaže kako je prema svjetskim istraživanjima samo deset posto pedofila otkriveno i registrirano. U registru pedofila u Hrvatskoj pravomoćno ih je osuđeno 1417 dok se procjenjuje kako je ukupan broj pedofila 14.000.


"Bilo koja ustanova u koju dijete odlazi, a da nije u prisutnosti roditelja, njihovi zaposlenici trebaju biti provjereni. Sadašnji registar pedofila ne znam čemu služi jer se nikoga ne provjerava. Zakonom nije regulirano da je itko dužan provjeravati. Kazne za pedofile su premale, a rehabilitacija pedofila kao takva kod nas ne postoji. Misle, ako je netko odslužio zatvorsku kaznu, da je to gotovo. No pedofil nikad nije rehabilitiran i konstantno treba biti pod kontrolom. Ne znam niti jedan slučaj u kojemu se pedofil morao javljati da se zna gdje je. Kod mene u kvartu postoji pet do šest pedofila koji redovito šeću oko škola i vrtića. Policija im ne može ništa jer oni samo gledaju", kaže Papa.

Jedini pomak u izmjenama što se tiče registra je taj da se pedofili više ne brišu nego ostaju trajno upisani. Što je velik plus, no treba još dosta toga napraviti. A o tome zašto kazne nisu veće razgovarali smo s HDZ-ovom saborskom zastupnicom Irenom Petrijevčanin Vuksanović koja je pisala izmjene Kaznenog zakona.

"Činjenica je da su kazne povišene najviše što se moglo. Dosad je ovo najradikalnija izmjena KZ-a jer se on nerado mijenja. Smatram da je to uspjeh unatoč tome što kazne nisu veće. Da se mene pita, sigurno je da bi kazne za pedofilske zločine trebale biti puno veće, no trebamo se držati zakona.

Kazneni zakon ograničiva zakonske kazne pa tako postoji minimalni i maksimalni raspon kazni. Jedino da se donese lex specialis, koji bi bio zaseban zakon o pedofilskim zločinima, onda bi se mogle staviti kazne neovisno o Kaznenom zakonu i tad bi mogle biti puno veće kazne.

Otkako sam se počela baviti politikom, otpočetka mi je agenda mijenjanje Kaznenog zakona u dijelu zločina iz područja seksualnog zlostavljanja djece", rekla nam je Irena Petrijevčanin Vuksanović.

"Ništa ne može bez lobiranja vlasti"

Pitali smo je zašto se onda ne donese lex specialis odnosno poseban zakon, a ona nam je rekla da je za to potrebna dobra volja vlade i simbioza svih uključenih u tu problematiku.

"Ja mogu dati prijedlog za lex specialis, no opet Ministarstvo pravosuđa treba dati svoje mišljenje. Voljela bih kad bismo svi koji se bavimo ovom problematikom surađivali. Niti jedna udruga ni pojedinac ne mogu ništa sami bez lobiranja unutar vlasti. Vlada donosi zakone, a Ministarstvo pravosuđa je jako bitan čimbenik.

Trebamo djelovati u simbiozi, kako da očekujemo dalje pomake ako stalno netko nekoga napada? Stvarno bih željela da se promjene dogode, moguće je da ćemo razgovarati o lex specialisu. Što se tiče izmjena ovog Kaznenog zakona, one će, pretpostavljam, početkom veljače na prvo čitanje", rekla nam je Irena Petrijevčanin Vuksanović.


Razgovarali smo i s Erikom Valić, predsjednicom udruge Ruke, za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima, koja nam je rekla da su izmijenjene kazne i dalje blage.

"No opet su izmjene, bar nešto se mijenja, iako to nije ono što smo očekivali. Kako je bilo najavljeno da će to biti antipedofilski zakon, tome smo se i ponadali. Čitajući sam prijedlog izmjena, vidim da su kazne tek malo podignute. Recimo za članak 158. po kojem se pedofilima najčešće sudi, tu su kazne povećane samo za dvije godine. To mi najviše upada u oko.

Ono što me kao majku jako smeta je što upropašten život jednog djeteta koje je seksualno zlostavljano vrijedi samo tri godine zatvorske kazne. Za spolni odnošaj s djetetom ispod 15 godina kazna je umjesto od jedne do deset sad tri do 12 godina, što je malo. Za silovanje djeteta kazna ne smije biti ispod deset godina, deset godina treba biti minimalna kazna", rekla nam je Valić.

"Trebamo zakon po uzoru na Marijin zakon u Srbiji"

Kaže kako nije protiv donošenja izmjena KZ-a.

"Javno smo pozdravili donošenje izmjena jer to ide za dobrobit i korist naše djece, njihove budućnosti i sigurnosti. No očekivali smo više razumijevanja od strane pravosuđa.


Vjerujem da su dali maksimum od sebe, no zašto od strane pravosuđa ne dolazi do toga da se kazne za pedofilske zločine trebaju radikalizirati? Zato smo za donošenje antipedofilskog zakona lex specialisa.

Pedofilski zločini su specifična materija koja bi trebala imati zaseban zakon. Lex specialis bi bio poseban zakon koji bi se odnosio na pedofile po uzoru na Marijin zakon iz Srbije. Hrvatska to može i treba. Samo treba volje od strane vlasti", zaključila je Valić.

Poslali smo upit i Ministarstvu pravosuđa, pitali smo ih zašto su kazne u izmjenama Kaznenog zakona tek malo podignute i hoće li donijeti lex specialis, a odgovor još čekamo.

Pročitajte više