Zabrinjavajuće: Nova studija otkrila koliko je mikroplastike u britanskim vodama

Foto: Shutterstock

ZAGAĐENJE mikroplastikom u britanskim obalnim vodama 100 puta je veće nego prije šest godina, pokazala je nova studija. Uzorke za istraživanje prikupila su tri veslačka tima koja su sudjelovala u britanskoj utrci GB Row Challenge dugoj 2000 milja prošlog ljeta.

Uzorke su analizirali znanstvenici sa Sveučilišta u Portsmouthu, koji su otkrili da je razina mikroplastike u vodi do 100 puta veća od razine koju su pokazali podaci koje je prikupio Centar za okoliš, ribarstvo i znanost o akvakulturi (Cefas) 2017. godine.

"Jedan od najvećih izazova naše generacije"

Znanstvenici kažu da je povećanje uzrokovano time što su čestice manje veličine uhvaćene u čeličnim filterima korištenim za novu studiju, dajući točniju sliku razina onečišćenja. Istraživanje je također pronašlo dokaze o povećanom onečišćenju mikroplastikom u rijekama, među kojima četiri puta više u Temzi, iako je na to mogla utjecati metoda uzorkovanja.

Dr. Fay Couceiro sa sveučilišne Škole građevinarstva i geodezije rekla je: "Zagađenje oceana jedan je od najvećih izazova naše generacije.

Oprema korištena za prikupljanje podataka omogućila nam je da uhvatimo mnogo manje čestice - tako da smo mogli dobiti točniju sliku o tome gdje je i koliko je mikroplastika koncentrirana. S vremenom će značajno poboljšati naše razumijevanje izazovnog problema mikroplastike u našoj vodi."

Negativni učinci

Dr. Couceiro je dodala da kod mnogih vrsta "konzumacija velike količine mikroplastike ima negativne učinke u rasponu od smanjenog rasta i nenormalnog razvoja do toksičnosti stanica".

"Uzimajući u obzir moguće negativne učinke, važno je da bolje razumijemo koliko mikroplastike ima u našim vodama i da imamo način da je pratimo."

Pročitajte više

 

Pročitajte više