Milan Simudrić: Izbor Josipovića najava je mogućnosti da Hrvatska preispita tužbu protiv Srbije

NEKADAŠNJI veleposlanik Jugoslavije u Zagrebu Milan Simurdić ocijenio je u današnjoj izjavi za TV B92 kako nakon izbora Ive Josipovića za novog hrvatskog predsjednika "postoje dobre šanse da Hrvatska odustane od tužbe protiv Srbije za genocid".

Simurdić ističe kako vjeruje da će Josipović unijeti novu dimenziju u odnose Hrvatske i Srbije, te da će kroz proces približavanja obiju zemalja Europskoj uniji elementi te suradnje dodatno jačati. On je upozorio kako je i za Zagreb i za Beograd svakako bolje da se što prije nađu za pregovaračkim stolom, radije nego u sudnici Međunarodnog suda pravde.

"Josipović je govorio o razvoju odnosa sa susjedima, pa se može zaključiti da će on imati proaktivnu ulogu u regiji i da će nastojati uspostaviti još bolje odnose sa susjedima" ističe Simurdić i dodaje kako očekuje što skoriji dolazak Josipovića u službeni posjet Beogradu.

"Izborom Ive Josipovića za predsjednika države građani Hrvatske su pokazali kako žele da se što pre priključe Europskoj uniji" zaključio je bivši diplomat, danas predsjednik Foruma za međunarodne odnose Srbije, dodajući da je biračko tijelo pokazalo kako želi demokratsku i stabilnu državu, kao i da se što prije riješe gospodarski problemi u zemlji, ali i problemi organiziranog kriminala i korupcije.

Simurdić tvrdi kako se Josipovićevim izborom donekle "zaokružio" proces smjena lidera bivših jugoslavenskih republika, čime se postepeno stvara nova grupa lidera u regiji koja bi prostor jugoistočne Europe trebala približiti Uniji i tako konačno zbaciti breme prošlosti.

Osvrnuvši se potom i na najnovije poteze hrvatskog predsjednika na odlasku Stjepana Mesića, posebno na njegovu posjetu Kosovu i pomilovanje ratnog zločinca Siniše Rimca, Simurdić je ocijenio da ti potezi neće presudno utjecati na rad novog hrvatskog predsjednika.

"Dok se Josipović više borio da pobijedi na izborima, čini mi se da se Mesić posljednjim potezima više borio za svoje mjesto u povijesti, ali mislim da je izabrao pogrešan način" ocijenio je Simurdić.

Dodao je kako će najnoviji potezi Stjepana Mesića, kao i njegov nedavni poziv da i druge države priznaju Kosovo, "ostaviti dubok trag u odnosu srpske javnosti i službenog Beograda prema Mesiću", te da je time izabran pogrešan način da se "zaokruži" dobar razvoj odnosa između Srbije i Hrvatske.

Pročitajte više