Milanović: Bez profesionalne vojske ne možemo imati ročnu vojsku

Foto: Hina

Na svečanom obilježavanju 22. godišnjice ustrojavanja Zapovjedništva za potporu danas je dodijeljeno ukupno 30 nagrada i odlikovanja, a predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je da Hrvatskoj nedostaju profesionalni vojnici bez kojih nije moguće imati ročnu vojsku.

 

"Moramo imati profesionalnu vojsku koja će obučavati ročnike"

"Ako baš želiš vjerovati da ćeš se oslanjati na sebe, onda moraš imati i veliku ročnu vojsku. Od toga smo privremeno odustali prije malo manje od 20 godina i sada ponovno govorimo o tome. To je tema o kojoj treba ozbiljno razgovarati. Da bismo imali ročnu vojsku koja je vidljiva, jaka i može odgovoriti izazovima, moramo imati profesionalnu vojsku koja će ih obučavati", rekao je Milanović u obraćanju vojnicima u vojarni Prve gardijske brigade Tigrovi.

Međutim, Hrvatskoj nedostaje nekoliko tisuća profesionalnih vojnika, upozorio je predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH.

"O tim temama ne bismo smjeli razgovarati u bilo kojoj političkoj predizbornoj kampanji jer ono što se obeća mora se provesti, u protivnom ni sebi ni onima s kojima radimo ne šaljemo ispravnu poruku", dodao je.

Izgradnja profesionalne vojske je skup, složen i tehnički zahtjevan odabir, stoga je nužno djelovati u savezu, rekao je Milanović. "Male države, srednje, pa čak i one nešto veće, pri takvom odabiru unaprijed kažu da ne mogu imati sve, da ne mogu imati i nuklearnu flotu i podmornice i brodove i nosače aviona i zrakoplovstvo te da se moraju oslanjati na saveznike i prijatelje", naglasio je.

Važnost logistike

Zapovjedništvo za postrojbu redovito provodi zadaće pružanja logističke, zdravstvene i druge potpore pripadnicima i postrojbama Oružanih snaga u zemlji i inozemstvu te potporu civilnim institucijama. 

U povodu 22. godišnjice ustrojavanja ukupno 30 pripadnika Zapovjedništva za potporu dobilo je odlikovanja, pohvale i nagrade. Zapovjednik Zapovjedništva za potporu Mladen Fuzul poručio je da nijedna vojska ne može funkcionirati ako logistika nije u stanju pratiti ju, bilo u pokretu ili u nekim drugim zadaćama.

"Zapovjedništvo za potporu je u svom dosadašnjem radu dokazalo da je u najtežim trenucima i iskušenjima u kojima se nalazilo naše društvo, kako u domovini tako i van nje, izvršavalo sve svoje zadaće na besprijekoran način, točno i na vrijeme. Isto omogućavamo svojim kolegama u ostalim granama i postrojbama Oružanih snaga", naglasio je,

Zapovjednik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general Tihomir Kundid, napomenuo je da logistika donosi prevagu u provedbi suvremenih vojnih operacija. "Iza svake uspješne vojne operacije koja se provodi stoji uspješna i učinkovita logistička postrojba. Imperativ je vas opremiti te razviti logističke kapacitete i vaše sposobnosti koje će vas učinit suverenima u provedbi vaših zadaća, u kontekstu logističke potpore svim našim postrojbama", rekao je Kundid.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.