Milanović bezumno troši i nikom ne polaže račune

Foto: Index/FaH

JE LI Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, normalan?

Pretpostavimo li dobrohotno da jest, premda egzaktnih dokaza nemamo, nalazimo se pred gotovo nerješivom enigmom kada pokušamo objasniti gomilu čudno raspoređenih riječi koju je danas ponudio novinarima umjesto jasnih odgovora na pitanje zašto je na njegovo putovanje u Albaniju k tamošnjem premijeru Ediju Rami, prema objavljenim podacima, potrošeno oko 100 tisuća kuna.

Toliko je, naime, prema podacima Ministarstva obrane, stajao angažman helikoptera i vojnog broda koji su od 11. do 14. kolovoza imali zadatak transportirati predsjednički duh i tijelo iz državne rezidencije na Hvaru, gdje ljetuje, do Albanije.

I natrag, naravno.

>> Milanović o korištenju vojnog helikoptera: Da s Hvara na kopno idem luftmadracom?

Voli živjeti u oblacima

Uz to, zbog Milanovića je od 19. lipnja do 23. kolovoza vojni helikopter dizan 14 puta. Čovjek, čini se, voli živjeti u oblacima na naš račun.

Svejedno, nastavimo li tvrdoglavo inzistirati na Milanovićevoj normalnosti, nije sasvim ugodno znati da vrhovni zapovjednik oružanih snaga države čiji ste državljanin izgovara rečenice poput: "Ja se moram nekoliko puta prebaciti s Hvara na kopno dnevno, kako da to napravim, na luftmadracu? Ne znam koliko je preleta točno bilo, možda i 30, ne znam. Uopće nisam adresa za postavljanje pitanja koliko košta letenje helikoptera." Ili: "Helikopter nije dalmatinski pršut koji sušite godinu dana pa smažete za dva dana." Ili: "To je kretanje osobe koje je određeno razinom zaštite, još najbolje da najavljujem, koji je onda smisao štićene osobe? Ukinite to pa ću ići autom u gužvi, tramvajem... Ja sam najavio put u Albaniju."

Ili: "Pitate me s kim sam išao, sa suprugom. Mislio sam povesti svoju majku koja je stara, ali nisam siguran bi li to izdržala. Bi li to bilo protuzakonito? Ne bi."

Ili: "Fotografije nećete ni ubuduće dobiti ako ja tako odlučim."

Dovoljno, zar ne?

S Hvara do Albanije helikopterom i brodom

Milanović se, prema podacima objavljenim u medijima, uz pomoć državnog helikoptera pretprošlog vikenda vinuo u nebo s Hvara, a potom se prekrcao u državni brod i doplovio do Albanije gdje se družio s Ramom. Najavljujući izlet, Milanovićev je Ured medije obavijestio da on "boravi privatno, danas i sutra, 12. i 13. kolovoza 2020. u Republici Albaniji na osobni poziv predsjednika vlade Republike Albanije Edija Rame".

Nakon što je otkriveno da je na temelju anonimne prijave Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet o slučaju, jer čak se ni u Hrvatskoj ne smatra prihvatljivim koristiti državne letjelice i plovila za privatna putovanja, Milanović je pokušao objasniti kako je posjet "vjerojatno omaškom... tituliran kao privatni", a to je, u stvari, "bio pravi posjet, ali u jednoj ljetnoj formi".

Sjedeljka u kratkim hlačama

Ljetna forma pravog posjeta? Uh, dobro. Ali, zašto nisu objavljene barem fotografije s te jedinstvene protokolarne poslastice, inzistirali su novinari.

"Što, fotografije kako sjedim u kratkim hlačama", nije se dao Milanović pa nastavio: "Ovo je socijalni kontakt sa stranim dužnosnicima. Vi insinuirate da sam ja imao nekakve tajne sastanke. Hrvatski mediji nemaju fotografije i informacije jer sam ja tako odlučio – da to bude jedna niža razina, ali sadržajna razina."

Ovo je sad već zabrinjavajuće. A zašto mediji nisu obaviješteni o sadržaju?

"Imam pravo s relevantnim ljudima o temama koje su bitne razgovarati u privatnosti", izjavio je Milanović.

Sindrom profesionalnog branitelja

Zoran Milanović očito ima nešto što bi se moglo nazvati sindromom profesionalnih branitelja. Čovjek je uvjeren da mu pripada mnogo toga našeg i da pritom nije dužan nikome polagati račune. Stvari jesu ili bi trebale biti drugačije. Ako njegovo brbljanje s Ramom donosi neku korist državi, onda treba znati kakvu.

Za "socijalni kontakt sa stranim državnicima" ne pokreću se helikopter i brod, nego Zoom ili WhatsApp. Ako se ide privatno, onda se sjedne u auto ili kako se već smije transportirati hrvatski predsjednik, a da se ne ošteti.

Prema danas objavljenim službenim podacima, hrvatski BDP pao je 15,1 posto, cijele privredne grane su u očaju ili na rubu, restorani su prazni, turistička je sezona podbacila, industriju smo, hvala na pitanju, odavno uništili, poduzetnici se žale, radnici strahuju... Trošiti stotine tisuće kuna za transport na sjedeljku u kratkim hlačama može samo predsjednik koji nije sasvim... 

Zamislite da piše što god želite.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više