Milanović: Govorim svima cijepljenima da skinu maske, rekao sam to i mladima

Screenshot: N1

PREDSJEDNIK Zoran Milanović dao je izjavu u Sisku.

Odmah je istaknuo da nije u kampanji.

"Ako ćete me pitati jesam li u kampanji, reći ću da sam ovdje bio tri puta. Ja dolazim tamo gdje me zovu'', rekao je. 

"Idem u Split, tamo valjda imam kampanju za HDZ", dodao je Milanović.

Novinari pitaju je li onda slučajno u Sisku.

"Nije slučajno, ovdje je bio potres, pobogu. Nije bio u Plaškom, ali tamo su me zvali, zvali su me i u Split. Ali ja sam predsjednik države. Ja neću premještati Ured kao bivša predsjednica, ja ću ovo", rekao je.

Što kaže gradonačelnica? Kako ide obnova?

"Nikako. To je rekla. Ona je još žešća. Ona se bori", rekla je. 

O koroni i mjerama

Novinari ga pitaju o pismu Glasa poduzetnika u kojem od Stožera traže ukidanje svih mjera. 

"Struka je iskompromitirana za sljedećih nekoliko generacija. Stalno se od nečega umire. Covid-19 je teška i komplicirana bolest, ali to je ispalo nešto druge. To neće nestati, to je virus koji se prilagođava, stvaraju se varijante koje su prenosivije. To lagano ide prema kraju, ali virus će biti tu još neko vrijeme. Morat ćemo se početi ponašati normalno. Kad sam u društvu ljudi koji su cijepljeni kažem im: 'Skinite maske'. Rekao sam jučer to i mlađima, možda sam pogriješio jer se i oni mogu zaraziti. Ali kojeg smisla ima cijepljenje ako se ne počnemo ponašati normalno?" upitao je. 

O Zlati Đurđević

Komentirao je izjavu zamjenika predsjednika Vrhovnog suda Marina Mrčele, koji je kazao da bi suci sami trebali birati predsjednika Vrhovnog suda.

"Mislim da bi svi suci trebali imati plavu kosu i plave oči, a žene zelene. Ne vidim se u ulozi predlagatelja Ustava, nego nekoga tko štiti i brani Ustav. Odakle ideja sucu da ide na televiziju i promovira političke stavove", rekao je.

Dodao je da je takav Mrčelin prijedlog ''potpuno besmislen" te da "toga nema nigdje u Europi".

"Predsjednik Vrhovnog suda više ne odgovara nikome osim DSV-u", rekao je. "Ne znam što vam znači da će doći vrijeme izbora. Neće doći. Gospođa Đurđević se može vratiti zvanju profesorice u trajnom zvanju, to se ne može kupiti u kombiju u Dugopolju. Ona se znala suprotstaviti mojoj vladi u izmišljenom Lexu Perković, kao da je članica HDZ-a. Njonjo, Jandroković, bi bio ponosan", kazao je.

"Ljudi, prste dalje od Ustava", rekao je.

"Molim suce da ne sudjeluju u političkoj utakmici, ovo je čista politička tema. Gospodina i nekolicinu njih u tom dječačkom klubu na Vrhovnom sudu smeta što je prijedlog jedna žena, koja je neovisna i razmišlja svojom glavom. I to je to. Žao mi je, dečki. Njihovo negativno mišljenje o Đurđević s radošću dočekujem na prsa", nastavlja.

Afera Rimac

Milanoviću je postavljeno pitanje je li normalno da potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić u četiri oka prima vlasnika vjetroelektrana iz afere Rimac.

"Ne ide tako. Ja nisam državnog odvjetnika nikada primio u četiri oka. A još manje preko telefona. A primati tako nekoga... Premda je novac sada jeftin, i krediti... Ali očito s tim kreditom nešto nije bilo košer da su ga banke izbjegavale. Ovo što je rekla Madame Pompadur, bivša gradonačelnica Knina, je nevjerojatno, to su ljudi pod zaštitom zna se koga", kazao je.

Kritizirao je Marića.

"Marić je pogriješio kad je imao kredit u HPB-u. On je imao kredit za stan po kamati koja je bila manja od moje. On je dobio povoljan kredit, kakve dobivaju samo zaposlenici i menadžment HPB-a. On je bio član Nadzornog odbora, otišao je Todoriću, kredit je zadržao. Što je to? upitao je na kraju Milanović.

Pročitajte više