Milanović: Opatija je riješila benzinsku koju je Ina godinama koristila bez ugovora

Foto: HINA/Miljenko Klepac

Predsjednik RH Zoran Milanović danas je posjetio Opatiju i susreo se s predstavnicima opatijske gradske vlasti povodom obilježavanja 180. godišnjice organiziranog turizma u tom gradu koji, rekao je, ima sjajne perspektive i njezini građani ne odlaze u Irsku.

Predsjednik Milanović u pratnji opatijskog gradonačelnika Fernanda Kirigina i suradnika prošetao se opatijskom obalnim šetalištem od kupališta Slatina do Ville Angioline u središnjem opatijskom parku, u kojoj je održan radni sastanak.

U izjavi za novinare nakon sastanka Milanović je ocijenio da Opatija ima sjajne perspektive. Stanovnici se sele na rubove grada, ali ne odlaze u Irsku, rekao je. Istaknuo je da je Opatija riješila problem benzinske crpke na Slatini, koju je, kako je naveo, Ina godinama koristila bez ikakvog ugovora. 

"Nije se htjela maknuti. To je riješeno, tako da ovdje može samo biti bolje nego što je bilo do sada", naveo je.

Villa Angiolina bila prvi turistički objekt u regiji

Govoreći o Villi Angiolini, predsjednik Milanović je ustvrdio da je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pod svaku cijenu pokušavala ugasiti Hrvatski muzej turizma, koji djeluje u toj zgradi. "Vjerojatno je taj muzej htjela prebaciti 'kod sebe doma'. Poštujem Dubrovnik, ali muzej ostaje ovdje zahvaljujući gradonačelniku", zaključio je.

Opatija ove godine slavi 180. godišnjicu organiziranog turizma, obilježavajući time početak djelovanja Ville Angioline kao prvog turističkog objekta u regiji. Izgradio ju je 1844. godine riječki patricij Iginio Scarpa te ubrzo počeo u njoj ugošćavati goste iz cijele Europe. 

Villa Angiolina je revitalizirana i uređena kao zaštićeno kulturno dobro u sklopu projekta vrijednog 760 tisuća eura, od čega je oko 70 posto financirano iz europskih fondova. Radovi su dovršeni prošle godine. U ovom objektu od 2007. godine djeluje Hrvatski muzej turizma.

Pročitajte više