Milanović o odluci Ustavnog suda: Ovo je državni udar. Opasan trenutak, strašno

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Ustavnog sud Miroslav Šeparović poručio je da odluke suda o neustavnosti referendumskih pitanja iz Mostovih inicijativa o ukidanju covid-potvrda i ''stožerokracije'' nisu kapitulacija Ustavnog suda te je pozvao sve koji se zalažu za vladavinu prava da poštuju odluke suda.

''Ovo nije nikakva kapitulacija Ustavnog suda, nego ono što Ustav zahtijeva, a to je da Ustavni sud odluči je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom. Pozivam sve koji se zalažu za vladavinu prava da poštuju odluke suda. Legitimne su referendumske inicijative, prikupljanje potpisa, ali Ustav kaže da o ustavnosti odlučuje Ustavni sud'', naglasio je Šeparović dodajući da ne želi komentirati izjave političara.

Šeparović je kazao da, osim pritisaka mostovaca u medijima, nije bilo nikakvih pritisaka ni vladajućih niti oporbe te je ocijenio da takvi pritisci ne bi mogli uroditi plodom. ''Sud je donio odluku u propisanom roku od 30 dana'', dodao je.

Milanović: Ovo je opasan trenutak

Zoran Milanović kaže kako je ovo opasan trenutak.

"Ustavni sud radi što nitko dosad nije. Bezobrazno gazi po Ustavu. Poziva svakoga da ubuduće Ustav tumači na svoj način. Ja ću se ponašat kako ja ocijenim. Ovo je strašno što se dogodilo, ovo je gaženje Ustava. Taj Ustav sam, kvragu, ja pisao. Ja i Šeks. Sad nek se on skriva. Kad smo usvojili tu izmjenu, bili smo svjesni da smo otvorili Pandorinu kutiju. Da će svaki referendum bit uspješan, više nije postojao prag. Ova referendumska klauzula je bila naša slabost u jednom trenutku. Stavili smo odredbu svjesni da nema barijera referendumu kao nekad", rekao je Milanović.

"Potpuno je sve skupa besmisleno kad govorim o tome koja je perspektiva. Građani su to potpisali. To se ima poštivat. Pa da su potpisali da se ukida Ustavni sud, to se ima poštivat. Odakle im pravo da propitkuju mentalno stanje i raspoloženje nešto manje od 400.000 građana", rekao je Milanović.

"Ovo je opasan trenutak, taj sud možemo ukinuti, to nam ne treba", rekao je.

"Ja nisam očekivao da će se u ovo taknut, da će se usuditi, građani su odlučili da žele mijenjati Ustav. Ustav više ne važi, ustavni sud ga je pogazio, uništava ga", rekao je.

"Ovo je atak na Ustav", kazao je.

"Ustavni sud ne mora postojati nakon ovog danas, ovo je udar na volju građana", dodao je. "Ovo je državni udar", dodao je na kraju.

Uskoro opširnije

Pročitajte više