Milanović o sankcijama: Cijenu će platiti europski građani, Putin će se smješkati

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

JAVNOSTI se ispred zagrebačke Gradske skupštine obratio Zoran Milanović. Komentirao je sankcije Europske unije Rusiji, BiH te Dan državnosti.

O sankcijama

Mađarska je kao svoj interes prepoznala uvoz ruske nafte. Zašto ne uvedu plinski embargo? Sankcije ne funkcioniraju, niti je rubalj pao pala niti Rusija to osjeća. Cijenu će platiti europski građani, Putin će se zadovoljno smješkati i to je to, to je realnost.

Nije Hrvatska ključna, Hrvatska je nebitna. Zaradit ćemo neku lipu na protoku nafte.

O Ini

Ina je ubijena kao proizvođač. To je politika tvrtke majke. Inu je Hrvatska prodala. Dobro je dok se držimo na ovom postotku vlasništva koje imamo. Samo vlasništvo nad Inom neće promijeniti ništa, ali Plenković je obećao da ćemo je kupiti pa neka to napravi. Ja takvo suludo obećanje nisam dao.

O izjavama Brnabić

Ne komentiram to, njezine izjave nemaju nikakvu političku težinu.

Vučić se sad mora boriti s nekakvim fantomima bijega od Putina, Vučić je pregazio neke temelje vjere srpske vanjske politike, zadnjih 20-30 godina oni su si predobri, Vučić je stavio nekakvu crtu, nije uveo sankcije, ali nisu si više tako dobri.

 

Video: N1

O srpskim optužnicama

Samo da dam usporedbu. Jezik bez usporedbi je suh, nikakav, Plenkovićev. Kao da sad Hrvatska izmijeni krivični zakon i uvede nadležnost za kaznena djela počinjenja u Srbiji - to radi Srbija, ona si je uzela pravo da bude lokalni Haag, puno gore od toga, da praktički bez prostornog i vremenskog ograničenja podiže optužnice dovijeka, sutra će to biti Hrvatska, preksutra Švicarska. Dovode nas u situaciju da mi mijenjamo svoje zakonodavstvo. Kad bi se sve države tako ponašale, svijet bi propao, ionako je na rubu.

Ja znam što Vučić danas gleda, gleda napredovanje ruske vojske i svaki dan bilježi i ako to krene u smjeru u kojem ide, on će za mjesec dana biti jači. Kupuje vrijeme, kao što Izetbegović kupuje vrijeme.

Prema njegovom mišljenju, situacija se stabilizirala i kupuje vrijeme.

Jesu li opasne izjave Brnabić?

To je opasno za Srbiju, Rusije nema da im pomogne niti im treba ruska pomoć. Oni da kupe triput više oružja, opet su bezopasni jer Hrvatska je u NATO-u.

Ukrajina je strašno naoružana.

Ako si dio jakog saveza poput Hrvatske, onda nema brige. Politika Beograda je prije svega štetna za Srbiju, mi ćemo to samo stresti kao prhut s ramena.

Zašto nije bio na svečanosti povodom Dana državnosti?

Pogledajte što sam rekao prošlih godina, To nije Dan državnosti, to je nasilje, to je buling nad običajima. Ukidanje iz osobnog kaprica, jednog običaja, Dan državnosti se obilježavao 25. lipnja, to je dan kad je sabor donio odluku o razdruživanju. Mudrošću tada Ive Škrabala, ali i velike saborske većine, 2002. promijenjeno je, određen je taj datum i o povratku na staro nisu ništa poduzimali niti Sanader niti Karamarko. I Plenković, koji je fejk, koji nema veze s HDZ-om, promijeni taj datum, i tako smo mi dobili stari Dan državnosti koji nema veze s Danom državnosti.

Vi koji pamtite, godinu dana nakon tog incidenta koji se dogodio 13.5.1990., na Maksimiru igraju Dinamo i Zvezda. Dok je rat bio.

Već u trećem mjesecu počeo je rat, samo dva mjeseca kasnije igraju Dinamo i Zvezda, a već u ljeto 1991. donio je odluku da je 30.5. Dan državnosti.

Dečki, ja u toj farsi, u danu pečenih volova, neću sudjelovati, i ako nemate bolju ideju od štreberske, koncert u HNK, i onda kažeš - organizirali smo program za Dan državnosti. Ako nemaš nikakvog sadržaja, onda napraviš koncert.

Kotromanović i ja smo organizirali vojnu paradu, nakon 20 godina pobjede jesmo, pokušavali su nam to uzeti, a na kraju su Kolinda i Kotromanović bili u zapovjednom vozilu na paradi.

Je li vam jučer bio radni dan?

Meni je radni dan stalno, ja nemam godišnji odmor, ja stalno radim. Bio sam jučer u uredu, u trenirci iz Konjščinske. Ali i da nisam bio u uredu, kakve to ima veze? Ja radim od-do, moji službenici imaju slobodan dan. Njih štiti kolektivni ugovor.

Bili ste dobrodošli, kaže Banožić. Komentar?

Kaj se mene tiče, on je dobrodošao živjeti u Zagreb. Ja sam tu vrhovni zapovjednik, mislio sam da ćemo proći bez Jaglaca, ali ne ide. Jel bio u DORHu? Kad su mene prijavili, a prijava van pameti, morao sam dati iskaz.

Dva mjeseca kasnije imam debatu, pred početak snimanja sam mu maknuo etiketu, grizem se zbog toga. Trebao sam je ostaviti pred kamerama. I on mene pita za tu prijavu.

Što je s Banetovom prijavom? Zašto nije bio već u DORH-u? Ne znam što se čeka. Mene su zvali odmah, dva treptaja gušterovog oka i hop, evo mene odmah tamo, dajem iskaz.

Zašto taj čovjek, Bane, nije oslobođen krivnje? Što DORH radi, oslobodite više čovjeka, da ne pati nevin.

Pročitajte više