Milanović o Turudiću: Prostitutke naplaćuju, priča se, i za pola sata

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

IVAN Turudić postao je novi šef DORH-a. Hrvatski sabor ga je danas izglasao sa 78 glasova za, 60 protiv i dva suzdržana. Oporba, koja je nakon glasanja o Turudiću napustila sabornicu, prije toga je, na poziv Peđe Grbina (SDP), minutom šutnje odala počast hrvatskom pravosuđu.

Nakon izbora Turudića oglasio se predsjednik Zoran Milanović. Rekao je kako nije čuo za Plenkovićevu poruku DORH-u, ali da "će dobit i on od nekoga poruku".

"Često na proljeće rijeka pravde dođe. Ja sam poslao dokumente, a i pismo", naveo je i dodao da je cijela rasprava bila farsa.

"Cijeli HDZ je jednoglasno izabrao ovog probisvijeta. Ovo je prvi put od druga Tita da partija bira glavnog državnog odvjetnika", rekao je. Nazvao je USKOK-ovu optuženicu Josipu Pleslić, bivšu Rimac, koja je s Turudićem razmjenjivala poruke - Madame de Pompadour.

"Onda se ogradio sa sedmeročlanim komitetom HDZ-a koji je jednoglasno izabrao tog probisvijeta i na kraju se okružio cijelom partijom. Ovo je prvi put od Tita da partija odlučuje o čovjeku koji hapsi i zatvara. Ovo je nacionalna katastrofa", dodao je.

"Ja sam poslao dokument koji jasno govori o kakvom se čovjeku radi. Cijele ove prepiske između madame i Turudića su ustvari višak. Hvala Bogu što su to objavili i to ukazuje da je on osoba koja bi trebala biti od interesa DORH-a. I sada se kao argument izvlači zašto netko nije reagirao 2015. Pa zato što sam ja bio premijer, a ne terorist diktator. Pa ne možeš DORH-u narediti da pokrene postupak", rekao je.

"Kao zadnja kriminalna vucibatina krećeš se s čovjekom koji je pod istragom"

"Javnost bi, da je to zabranjeno, bila prikraćena za saznanja s kakvim vucibatinama imamo posla. I sad bi to zabranili. Kao zadnja kriminalna vucibatina krećeš se s čovjekom koji je pod istragom. Ti se s njim nalaziš da mu čestitaš što? Badnjak? Kinesku novu godinu? Govorim o sastancima sa Zdravkom Mamićem", pojasnio je. "Pozivam na otpor ugnjetavačima. Po Plenkoviću se to ne bi trebalo objaviti, a ovo je informacija koju javnost mora znati", naveo je i ponovio da će kao predsjednik pomilovati svakoga tko bude osuđen zbog tog zakona o curenju informacija.

"Tko god je glasao za ovo, za mene je neprijatelj države", rekao je Milanović. "Kopajte dalje, od mene podatke više nećete dobiti, ja sam dao ono što je od kapitalnog javnog interesa. Plenković je jučer te papire vratio meni. Vi sad imate saznanje o činjenicama... Što je on napravio o svemu tome? Nazvao je Turudića... Ta državna institucija, DORH, ima dosta saznanja o Turudiću koja su takve prirode da nikad nisu dovela do istrage."

"Plenkovićev interes je da onemogući ovakva curenja", dodao je. "Plenkovića peče što je ovo izašlo dva dana prije odluke. Turudić je virulentan, epidemiološki opasan", rekao je.

"Plenković sad očajava"

"Sada je ova politička kabala, i gojenci i poganci, nametnula državnog odvjetnika kojeg je izabrala partija, i sudit će po partiji, i koji je slizan s partijom i to ne skriva. On se kao predsjednik Županijskog suda, kada je taj sud pokrenuo istragu, tajno sastojao sa Zdravkom Mamićem jer nije znao da je ovaj pod mjerama SOA-e. Ali je bio bahat i mislio da mu prisluškuju telefon, a nije znao da ga SOA prati. Zato svaka čast i lipoj i radosti, ali to nije bitno jer ovo je politički proces", rekao je.

"Sada premijer očajava jer sam mu to javio dva dana prije, pa što onda. Ne može sigurnosna procjena biti dokaz da je netko ispravan. To je kao da netko dođe sa zdravim nalazima, a pljuje krv. Na to Plenković zatvara oči. Ja mu samo mogu reći da mu rijeke pravde dolaze", rekao je.

"Godine 2015. služba dolazi do spoznaje koju su proslijedili i DORH-u, kući koju ovaj probisvijet sada preuzima. I pitamo se kako je to moguće. Ja sam tada bio premijer, ali eto koliko sam se bavio Turudićem, za njega me boljelo uho. Druga provjera je bila kasnije kada ja nisam bio ni premijer ni predsjednik i nitko da ga pita – vi ste se nalazili tada i tada s tim i tim. Niti da upozori premijer, to je AP gojenac", naveo je.

"Plenković je jučer vratio te papire, a vi sada imate saznanje o činjenicama. Što je on napravio? On je nazvao Turudića i pitao ga – jel' da da si super. DORH ima dosta saznanja o Turudiću i ova bitanga im dolazi za šefa, a njegov interes je da prokopa te arhive i vidi ima li njega tute. Plenkovićev interes je da spriječi curenje ovakvih informacija, da javnost ne vidi s kakvom ništarijom ima posla", rekao je.

"Ljudima u DORH-u dolazi čovjek prema kojem imaju prijezir. On je jedini sudac koji se ponaša tako. Poruka onih 78 klateža koji su uz HDZ- radite protiv Hrvatske. Sada imamo zakon koji želi spriječiti da ne vidimo kakve se seljačine i muljatori vrte uz vlast. On radi s ljudima iz stranke za stranku, pa toga je bilo još krajem 80-ih kada je gojenac išao po ljetnim školama kumrovečke škole. Za vrijeme Tuđmana to prestaje, a nakon Račana i Sanadera to nestaje. Poslije nikome to nije palo na pamet da bilo koga povezanog s političkom strankom postavi na takvo mjesto", kaže.

"Ovo je toliki očajnički potez jednog nasilja, nasilnog muzgavca. Da smo u bilo kojem postupku monitoringa ili pregovora, ovo bi nas koštalo ulaska u EU. Ovo je najniža točka hrvatskog političkog života otkad se ja bavim politikom, a to je od 2004.", naveo je.

"Muzgavac prijeti DORH-u, novinarima u vidu nećemo vas utamničiti, ali ćemo ubiti boga u vama dok nam ne date podatke tko vam je dao poruke od madame", kaže.

O Slovenskoj i Pupovcu

"Ja sam u Slovenskoj bio sa Šerbedžijom, ja nisam tamo kartao i slavio. Neka mi netko objasni kakva je moja veza s Kovačevićem i aferom Janaf. Dat ću odlikovanje onome tko mi dođe s tim podatkom. Pola HDZ-ove vlade je bilo tamo, polovica je pohapšena. Ja sam sad ovdje i za sat vremena će biti netko ovdje, kakva je poveznica. Netko je spominjao moje ime? Moje ime svi spominju sto puta dnevno. Ja, kad sam imao nešto za reći, ja sam rekao. Turudić je priznao, samo što je rekao da se vozio samo pola sata. Prostitutke naplaćuju, priča se, i za pola sata", kaže Milanović.

"On je običan, prijesni, kompulzivni lažov. Kao kipovi, suci moraju biti besprijekorni. Ne možeš drugačije biti uskočki sudac", rekao je Milanović.

"Pupovac je nemoralni tip koji se materijalno koristi lažno se predstavljajući kao predstavnik srpske manjine. Roma ima malo, Srba puno više. Za Pupovca i njegove nitko ne glasa. On nema nikakvu moralnu odgovornost. Ja sa Srbima, s Dodikom i tom ekipom, imam dobre odnose. To je nekima problem. Pupovac? On svaki dan drugačije. Neki dan je Turudića opisao sličnim riječima kao ja. I to više ne vrijedi, koalicija je vrjednija od svega. Koalicija je jedna prljava udruga. Služe kao zadnji kazandžije", kaže Milanović.

"Predstavnik Roma je dobio 3000 glasova. On je legitimniji predstavnik Roma nego ja Hrvata. S tim predstavnicima manjina treba isto reći - koga oni predstavljaju. Pupovac to nije, on nije predstavnik Srba. Čovjek koji okolo ljubi oltare i križa se, a ateist je. Srbi se ne moraju bojati, njima će ovdje biti sve bolje i bolje, tko god bio premijer", kaže Milanović.

"Ovo je Hrvatska, dečko udbaškog porijekla optužuje Hrvatsku za isto. Sanaderova vremena su slatka ptica mladosti", zaključio je na kraju Milanović.

Pročitajte više