Milanović: Plenković bi odveo hrvatske vojnike u rat u Ukrajini

Foto: Pixsell/Zeljko Lukunic/FaH

Predsjednik Zoran Milanović oglasio se o današnjim izjavama premijera Andreja Plenkovića koje se tiču angažmana Hrvatske vojske oko rata u Ukrajini. Milanović tvrdi da bi Plenković, da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajinu i da to nije ostvareno samo zato što premijer za to nema njegovu podršku i podršku sabora.

Milanovićevo priopćenje poslano iz njegovog Ureda prenosimo u cijelosti. 

"Plenković bi odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajini, ali nema podršku mene i sabora"

"Izjava predsjednika vlade Andreja Plenkovića nakon što se vratio sa samita zapadnih saveznika Ukrajine u Parizu potvrdila je definitivno kako je Andrej Plenković premijer opasnih namjera koji bi, da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajini. Iz njegovih riječi jasno proizlazi kako 'Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu' samo i jedino zbog toga što Plenković sada ne može računati na podršku Hrvatskog sabora i Predsjednika Republike za takvu ludost. 

'Nedostajala su četiri glasa u Hrvatskom saboru da se odobri sudjelovanje Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika' pa 'budući da nismo uspjeli ni tu simboliku, onda nismo niti nudili opciju o tome da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu', kazao je Plenković. Dakle, Plenković do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor spriječio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini. I posebno ga smeta što sada ne može Hrvatsku odvesti u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno ponuditi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu. Da nema Hrvatskog sabora i Predsjednika Republike, jasno je, Plenković bi Hrvatsku direktno uključio u rat u Ukrajini. 

Zbog sigurnosti i interesa Hrvatske i njenih građana, Andrej Plenković stoga mora dati jasne odgovore na neka pitanja. O čemu se točno razgovaralo u Parizu i što je Plenković tamo obećao u ime Hrvatske (kao što je lani obećao obuku ukrajinskih vojnika bez konzultacija s Predsjednikom Republike)? U čije ime i za čiji interes Plenković sebi uzima pravo već i sudjelovati u raspravama o sudjelovanju hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini? Forsira li Plenković uvođenje obvezne vojne obuke u Hrvatskoj zato da bi pripremio hrvatske vojnike za slanje u rat u Ukrajinu? 

Stav predsjednika Republike Zorana Milanovića je čvrst i jasan: dok je predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske ni jedan hrvatski vojnik neće ići ratovati u Ukrajinu. Jedino rješenje rata u Ukrajini je postizanje mirovnog sporazuma koji će spriječiti nove žrtve i spasiti tisuće života. Predsjednik Republike to govori od početka rata i to će biti njegova politika i ubuduće. Iako je Andrej Plenković zbog osobne promocije očito spreman sudjelovati u kreiranju alibija za neuspjehe dosadašnje briselske strategije zaustavljanja rata u Ukrajini, Predsjednik Republike jamči da Hrvatska i njeni vojnici u tome neće sudjelovati", poručio je Milanović. 

Plenković: Hrvatska nije ponudila slanje vojnika u Ukrajinu, a četiri glasa su nedostajala za sudjelovanje Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika

Podsjetimo, Plenković je danas, upitan o izjavi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da nije isključeno slanje francuskih vojnika u Ukrajinu u budućnosti, rekao da Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu. Podsjetio je da su nedostajala četiri glasa u saboru da se odobri sudjelovanje Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika, koja je bila "benignog karaktera".

>> Plenković nakon Macronove izjave: Hrvatska nije ponudila slanje vojnika u Ukrajinu

"Budući da nismo uspjeli ni tu simboliku, onda nismo niti nudili opciju o tome da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu", kazao je Plenković novinarima u NSK uoči šeste sjednice koordinacijskog odbora ministara vlada Hrvatske i Italije. "To ne znači da mi ne nastavljamo vojno podržavati Ukrajinu. To radi hrvatska vlada cijelo vrijeme, to ćemo i nastaviti", dodao je.

Pročitajte više