Milanović: Plenković i Banožić su Bradleye htjeli baciti i poslati Ukrajini

Foto: Hina

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović danas je posjetio Slavonski Brod gdje je održao radni sastanak s predstavnicima uprave Đuro Đaković Grupe gdje se obavlja remont oklopnih vozila Bradley što, rekao je, treba pripisati još njegovoj vladi.

Na remontu u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila su 22 Bradley oklopna vozila, remont će uskoro biti gotov, a ukupno ima njih 89.

Zadovoljan radom novih vlasnika, svjetski poznate čehoslovačke tvrtke, Milanović je istaknuo da ugovor za remont tenkova treba pripisati još njegovoj vladi, kada je ministar obrane bio Ante Kotromanović, te napomenuo da je žalosno što se Patria od 2013. ne proizvodi.

Milanović: Remont Bradleya treba pripisati mojoj vladi

Predsjednik je obišao i radni pogon, a potom izjavio da posao dobro napreduje i da će Hrvatska uskoro imati stratešku količinu oklopnih vozila te da su "Bradleyi spašeni".

"U zadnjoj sekundi sam natjerao Plenkovića da marginalizira i gurne u stranu svog ludog ministra Banožića. Ova vozila su htjeli baciti, završila bi u Ukrajini, gdje je potrebno, ali meni je nekako draže da su u Hrvatskoj. Odlično su oružje, spašavaju živote i ukupno će stajati manje od milijun eura po komadu kad ih moderniziraju", rekao je Milanović.

To je, kaže, novac koji se treba iskoristiti pametno, kao za remont migova koji je napravljen u mandatu moje Vlade. "Letjeli su do prošlog tjedna, više nego ikada u novijoj Hrvatskoj povijesti. Da nije bilo remonta koji je napravljen u Ukrajini dok se još moglo za minimalan iznos, ne bismo imali svoje zrakoplovstvo. Sada  dolaze francuski avioni koji su sto puta skuplji", kazao je.

Milanović je napomenuo da s njime u obilasku Đure Đakovića i remontiranih Bradleya nema načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Tihomira Kundida, kojeg je imenovao prije nekoliko tjedana, zato što ne dopušta da se vojnici tog ranga, koji se moraju baviti  vojskom, razvlače po predizbornim nastupima ministra.

Ranije ovog tjedna u "Đuri Đakoviću" bio je ministar obrane Ivan Anušić, a s njime i načelnik Kundid. 

Pročitajte više