Milanu Nikoliću pravomoćno 15 godina zatvora: Ubio kamatara zbog 1.000 eura?!

VRHOVNI SUD potvrdio je presudu od 15 godina zatvora Milanu Nikoliću za teško ubojstvo makarskog kamatara Gojka Vujčića. Sudac Damir Romac dvaput ga je osudio na istu kaznu zbog ubojstva iz koristoljublja, no prva presuda je pala zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Živog ga bacio sa 20 metara visoke litice

Na koncu je ispalo da je Nikolić ubio zbog 1.000 eura, i to mu je oduzeto kao protupravna imovinska korist. Vujčića je ustrijelio hicima iz pištolja i potom ga, zajedno sa nikad identificiranim pomagačima, još živog bacio sa 20-metarske litice na plažu između Tučepa i Podgore.

Sud je utvrdio da mu je uzeo dvije tisuće eura. Pola je zadržao za sebe, pola podijelio nepoznatim osobama. Iznos je uzet više hipotetički, kao najmanji. Vrlo lako je moguće da se radilo o znatno većem iznosu, jer Vujčić je, po kazivanju svjedoka (zbog prirode posla), uvijek nosio veću svotu gotovine sa sobom. Ispočetka je tužilaštvo baratalo sa čak 20 tisuća eura, ali to nisu ničim mogli dokazati.

Zatvoreni krug indicija

Nikolić je osuđen na temelju zatvorenog kruga indicija. Oružje s kojim je Vujčić ubijen nikada nije nađeno, no postupkom se nedvojbeno utvrdilo da je pištolj kojim je ustrijeljen bio u Nikolića. Dao ga mu je na ime duga Mate Lalić. Kad je vidio da se po medijima piše kako je Vujčić ustrijeljen iz oružja talijanske proizvodnje, kalibra 6,35 milimetara, odmah se sjetio svog pištolja. Nakon što je skupio pare da vrati dug, tražio je pištolj natrag, ali mu je Nikolić rekao da ga je izgubio.

Uhvaćen u laži

Kad su ga uhvatili, par dana nakon ubojstva, Nikolić je, međutim, policiji "složio" sasvim drugu priču. Tvrdio je da je pištolj dao Srbinu Zlatanu Filipoviću, koji je zbog takvog iskaza također optužen.

Nikada ga splitski sud nije vidio, no kad je Filipović u proljeće 2008. godine na portalima pročitao da je osuđen u odsutnosti, poslao je potvrdu beogradskog suda iz koje proizlazi da je na dan ubojstva, 24. studenog 2005. godine, bio na raspravi na beogradskom sudu povodom parnice za starateljstvo nad sinom. Sudac Romac provjerio je cijelu stvar sa beogradskim sudom pa je tužilaštvo na koncu odustalo od postupka protiv Filipovića.

Nikolić je ostao sam na optuženičkoj klupi. Nakon četiri i pol godine pušten je iz pritvora, no sad će morati na služenje zatvorske kazne. Ubojstvo nikada nije priznao. Da se držao priče o izgubljenom pištolju, možda bi se čak i izvukao. Ovako, uhvaćen u laži, nije mogao daleko.

Pročitajte više