Milijuni Amerikanaca upali u zamku kineskih hakera. Sve je trajalo 14 godina

Ilustracija: Shutterstock

Milijuni Amerikanaca uhvaćeni su u "zlokobnu" kinesku hakersku zavjeru koja je ciljala na američke dužnosnike, priopćili su jučer ministarstvo pravosuđa i FBI. Sedam kineskih državljana optuženo je za provođenje raširene kampanje kibernetičkih napada. Operacija hakiranja trajala je 14 godina. Američki State Department najavio je nagradu do 10 milijuna dolara za informacije o sedmorici muškaraca. Ministarstvo pravosuđa objasnilo je da su hakeri ciljali američke i strane kritičare Kine. 

Sedmorica muškaraca navodno su poslala više od 10.000 "zlonamjernih e-mailova, koji su utjecali na tisuće žrtava, na više kontinenata", u sklopu onoga što je ministarstvo pravosuđa nazvalo "produktivnom globalnom operacijom hakiranja" koju je poduprla kineska vlada.

"Današnja objava razotkriva kontinuirane i drske napore Kine da potkopa kibernetičku sigurnost naše nacije i cilja na Amerikance i naše inovacije", poručio je direktor FBI-a Christopher Wray.

Britanci također optužili Kineze

"Sve dok Kina nastavlja ciljati SAD i naše partnere, FBI će nastaviti slati jasnu poruku da se kibernetička špijunaža neće tolerirati i da ćemo neumorno progoniti one koji prijete sigurnosti i prosperitetu naše nacije", dodao je.

Optužbe dolaze nakon što je britanska vlada također optužila Kinu da je odgovorna za "zlonamjerne kibernetičke kampanje" usmjerene na izbornu komisiju i političare, piše BBC. Diplomati u kineskom veleposlanstvu u Londonu snažno su negirali optužbe, nazivajući ih "potpuno izmišljenim i zlonamjernim klevetama".

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu rekao je da su "bez valjanih dokaza relevantne zemlje donijele neopravdan zaključak" i "iznijele neutemeljene optužbe". Vlada Novog Zelanda također je objavila da je njen parlament bio meta hakera koje podržava Kina, izvijestio je New Zealand Herald.

E-mailovi sadržavali skrivene veze za praćenje

U optužnici u kojoj se navode optužbe protiv sedmorice Kineza, američki tužitelji tvrde da je hakiranje rezultiralo potvrđenom ili potencijalnom kompromitacijom poslovnih računa, osobnih e-mailova, internetske pohrane i zapisa telefonskih poziva.

Čini se da su e-mailovi koje su žrtve dobivale često izgledali kao da su od istaknutih novinskih kuća ili novinara, a sadržavali su skrivene veze za praćenje. Kad bi žrtva otvorila e-mail, njezini podaci - uključujući lokaciju i IP adrese - bili bi poslani na poslužitelj koji su navodno kontrolirala sedmorica optuženih.

Te su informacije zatim korištene kako bi se omogućilo "izravnije i sofisticiranije ciljano hakiranje, kao što je kompromitiranje kućnih routera i drugih elektroničkih uređaja primatelja", istaknuli su američki tužitelji.

Ciljali i disidente

Osim što su ciljali dužnosnike američke vlade koji rade u Bijeloj kući i državnim ministarstvima SAD-a, a u nekim slučajevima i njihove supružnike, također je rečeno da su ciljali i disidente diljem svijeta.

U jednom primjeru koji navodi ministarstvo pravosuđa, ljudi su "identičnim zlonamjernim softverom uspješno kompromitirali hongkonške prodemokratske aktiviste i njihove suradnike koji se nalaze u Hong Kongu, Sjedinjenim Državama i drugim stranim zemljama".

Hakirane su i američke tvrtke, a muškarci su navodno ciljali na obrambenu, informacijsku tehnologiju, telekomunikacije, proizvodnju i trgovinu, financije, savjetovanje te pravne i istraživačke industrije. Među metama su bili i obrambeni izvođači koji pružaju usluge američkoj vojsci, zaključilo je ministarstvo pravosuđa.

Pročitajte više