Milijuni birača u Italiji su neodlučni, prema anketama vodi Berlusconijeva koalicija

Foto: Facebook

BLOK desnog centra pod vodstvom Silvija Berlusconija jasno vodi u anketama uoči talijanskih parlamentarnih izbora 4. ožujka, ali malo je vjerojatno da će osigurati apsolutnu većinu, što upućuje na moguću poslijeizbornu pat-poziciju.

Prema talijanskom izbornom zakonu, ankete se ne smiju objavljivati zadnja dva tjedna kampanje. Pedesetak ispitivanja provedenih od prosinca ne upućuju na velike preokrete u namjerama birača. Međutim, trećina ih je neodlučna.

"Milijuni birača su neodlučni pa može biti neočekivanih događaja, ali izborna matematika i postojeći trendovi upućuje da će najvjerojatniji ishod biti pat-pozicija", kaže politički analitičar Roberto D'Alimonte.

U tom slučaju predsjednik države Sergio Mattarella može postaviti tehnokratsku vladu, pokušati dogovoriti veliku koaliciju ili raspisati nove izbore.

Čelnici velikih stranka unaprijed odbijaju formiranje velike koalicije

Berlusconijev blok u kojem su njegova Forza Italia i partneri s krajnje desnice Sjeverna liga i Talijanska braća u anketama dobiva oko 35 posto.

Najjača pojedinačna stranka je Pet zvijezda s 30 posto, a slijedi je skupina lijevog centra pod vodstvom bivšeg premijera, vođe Demokratske stranke (PD) Mattea Renzija, koji je izgubio dio glasova nakon odcjepljenja suparničke lijeve frakcije stranke. 

Čelnici velikih stranaka unaprijed odbijaju formiranje velike koalicije, nalik na onu kakva se upravo formira u Njemačkoj, jer strahuju da bi time mogli izgubiti dio biračke baze.


Iako nije stranački čelnik, najpopularniji političar u zemlji je premijer Paolo Gentiloni koji vodi aktualnu vladu lijevog centra. Podržava ga 47 posto Talijana.

Slijedi ga Emma Bonino, čelnica radikala koji nastupaju u tandemu s PD-om. Iza njih je čelnik Pet zvijezda Luigi Di Maio, a zatim troje lidera desnog centra: Matteo Salvini iz Sjeverne lige, Berlusconi i Giorgia Meloni iz Talijanske braće.

Na dnu su Renzi i Pietro Grasso, čelnik odmetnute frakcije lijevog centra Slobodni i jednaki.

U kampanji se može čuti svašta. Tako je Berlusconi rekao da je Luigi Di Maio "ljepuškasti dečko" koji ništa u životu nije radio osim bio razvodnik na stadionu Napolija kako bi besplatno mogao gledati utakmice.

Renzi misli da su u Pet zvijezda samo "prosjaci i prevaranti", a Di Maio optužuje i Berlusconija i Renzija da su im stranke suštinski korumpirane, s čime se Renzi slaže u dijelu koji se odnosi na Berlusconija.

"Sada je vrijeme kada se na političkog protivnika ide džonom", kaže rimski analitičar Francesco Galietti.

Izborni sustav je nov i prvi će se put primijeniti. Riječ je o mješovitu sustavu kojim će se dvije trećine zastupnika birati proporcionalno sa stranačkih lista, a trećina izravno iz izbornih jedinica.

Sustav koji favorizira široke koalicije prihvaćen je prošle godine, ponajviše zato da bi se spriječila izravna pobjeda Pet zvijezda.
 

Pročitajte više