Milinović ne da da se puši u recesiji: Neće biti odgode zabrane!

DARKA MILINOVIĆA "zasad" nije briga koliko će ugostitelja propasti kada se zabrana pušenja u kafićima poklopi s recesijom. Naime, iako ga Ceh ugostitelja moli da se zabrana pušenja, koja bi trebala nastupiti 6.svibnja, odgodi dok ne završi ova katastrofalna faza hrvatskog i svjetskog gospodarstva, ministar zdravstva im poručuje u izjavi za Jutarnji list - "napravite si posebnu prostorijicu za pušenje, ako hoćete".

"Ugostitelji su prestravljeni novim zakonom, pogotovo sada kad je situacija vrlo teška", kaže predsjednik Ceha Zlatko Puntijar, dodajući da ugostitelji nemaju novca za ugradnju posebne prostorije. Ceh je poslao molbu za razgovor s ministrom koji očekuju krajem ožujka, a on kaže da mu se ne protivi iako zasad o odgodi zabrane pušenja - "nema govora".

Na njihove molbe odgovara statistikama o posljedicama pušenja od kojega godišnje "umire 12 do 15 tisuća ljudi" i dodaje da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje godišnje troši tri milijarde kuna za njihovo liječenje, kao i liječenje pasivnih pušača.

"Ugostitelji su imali vrijeme prilagodbe. Već dugo se zna za taj zakon. Zamislite koliko cigareta ‘popuši’ konobar koji radi u kafiću, a nije pušač. Osim toga, toliko je zemalja koje su prihvatile ovaj zakon te ga se i građani i vlasnici kafića i restorana uredno pridržavaju", kaže ministar Milinović.

C.D.
Foto: Index

Pročitajte više