Milinović odustaje od zakona iz Srednjeg vijeka: Država dopušta zamrzavanje jajnih stanica

MINISTAR zdravstva Darko Milinović najavio je odustajanje od najkontroverznijeg zakon u modernoj Hrvatskoj te je rekao kako će se u posebnim uvjetima zameci moći zamrzavati.

"U uvjetima kad se oplodi jajna stanica i stvori se zametak, a ženi se zbog zdravstvenih razloga, poput krvarenja, ne može vratiti u maternicu, on se smije smrznuti dok žena ne bude u zdravstveno optimalnom stanju. To ćemo regulirati pravilnikom", kazao je Milinović te dodao da slobodno mogu koristiti zametke i oni parovi koji ih već imaju zamrznute, piše Jutarnji list.

HDZ vjeruje da život počinje začećem

Tvrdi kako je zabrana zamrzavanja zametaka odraz stava HDZ-a koji vjeruje da život počinje začećem, a obećao je i da će za godinu dana promijeniti zakon i potpuno dozvoliti zamrzavanje jajnih stanica, ukoliko se smanji broj djece začete medicinskom oplodnjom.

Klinike će se na nove provedbene akte u Zakonu o medicinskoj oplodnji morati prilagoditi u roku šest mjeseci dok će izmjene biti gotove do početka rujna. U tim će klinikama uz liječnike, po novom Zakonu, morati raditi i pravnici, psihijatri i psiholozi koji će savjetovati parove.

Pročitajte više