Milinović pučkom pravobranitelju: Pravobraniteljica govori neistine

MINISTAR zdravstva i socijalne skrbi i potpredsjednik Vlade Darko Milinović je u otvorenom pismu pučkom pravobranitelju Jurici Malčiću poručio da je očito dezinformiran kada je stao na stranu pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić koja se usprotivila mjerama štednje na štetu djeteta.

Milinović kaže da se radi o dezinformaciji koju je pravobraniteljica, na njegovo iznenađenje, izrekla "nakon što je državni tajnik, gospodin Jurković, objasnio da restrikcije u dostupnosti zdravstvene zaštite za djecu, niti financijske restrikcije nema".

"Tim više, a da i Vas podsjetim, što je liječenje za oko 900.000 djece besplatno, te su oslobođena participacije, a i mnoga prava u liječenju djece tijekom teške recesijske godine nastavkom zdravstvene reforme smo proširili (uveli nove besplatne lijekove, dostupnost posebno skupih lijekova, pokrivanje troškova boravka majke s djetetom, pokrivanje troškova boravka majke kada se dijete liječi u inozemstvu, nabava opreme, dostava lijeka u najbližu ljekarnu…)", piše u pismu.

Milinović: Pravobraniteljica za djecu govori neistine

Milinović dodaje da mu je obveza i pravo javno iznijeti činjenice u trenutku kada se u javnosti pojave neistine, kao što su one pravobraniteljice za djecu, da su sredstva za liječenje djece smanjena i da se smanjuju prava djece.

"Poštujem rad neovisnih institucija kao što je pravobraniteljica za djecu i njihovu neovisnost, ali ta neovisnost ne znači da, prije nego što provjeri činjenice, iznosi neistine u javnost. Rad neovisnih institucija ne znači pravo na dezinformaciju ili zaštitu od demantija. Moja je obveza reagirati na neistine, ma iz koje institucije dolazile", završava ministar.

Podsjećamo, pravobraniteljica za djecu reagirala je na odluku Ministarstva zdravstva o ukidanju rodilišta u Makarskoj i Sinju, na što joj je ministar Milinović odgovorio da je njezina izjava ili dobronamjerna, ili ""dirigirana iz drugih centara".

Ministru je odgovorio Pučki pravobranitelj Jurica Malčić, rekavši da je ta izjava bila neprimjerena i štetna. Dao je za pravo ministru da ospori stajališta pravobraniteljice i ne posluša njezine preporuke.

"Međutim, bez valjanih argumenata dovoditi u pitanje dobronamjernost i sugerirati postupanje pod utjecajem 'nekih krugova' nije primjereno i može se smatrati pritiskom na zakonom utvrđenu neovisnost institucije pravobranitelja", priopćio je Malčić u petak.

Pročitajte više