Milinovićev srednjovjekovni zakon: Klinike za umjetnu oplodnju sele iz Hrvatske u Sloveniju

ZBOG Zakona o medicinskoj oplodnji mnogi liječnici i biolozi iz klinika za liječenje neplodnosti razmišljaju o preseljenju svoje djelatnosti iz Hrvatske u inozemstvo.

Najavljuju kako će najviše odlaziti u Sloveniju i BiH gdje je manjak stručnjaka te od kuda su pacijenti do sada dolazili u Hrvatsku. Alfred Kniewald iz IVF centa Kniewald  tvrdi kako već razgovara sa partnerima u Sarajevu i Postojni o preseljenju klinke u te gradove. "Sa Slovencima sam već počeo razgovore. Kao građanin Njemačke nemam ograničenja za Sloveniju, u BiH bih valjda dobro došao zbog svog iskustva. Početkom rujna sam u Makedoniji pa u Tirani", rekao je Kniewald.

Tvrdi da on mora otići u inozemstvo ako Zakon ostane u obliku u kojem je sada. Takva praksa preseljenja dogodila se i nakon donošenja sličnog zakona u susjednoj Italiji. Njihovi parovi su sreću potražili u klinikama u Švicarskoj, Španjolskoj i Francuskoj. Neki talijanski liječnici su uz praksu u Italiji otvorili i nove klinke u inozemstvu u kojima većinom liječe talijanske pacijente kojima je ono onemogućeno u njihovoj zemlji.

Pročitajte više