Miljević: Glavaš će se vratiti u Hrvatsku kad se za to steknu uvjeti

ODVJETNIK Veljko Miljević potvrdio je danas Indexu da se njegov branjenik, prvostupanjski osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš, namjerava vratiti u Hrvatsku ukoliko se steknu pogodni uvjeti za takvo što, odnosno kada presuda postane pravomoćna.

"Kada je odlazio iz Hrvatske, nakon prvostupanjske presude Županijskog suda u Zagrebu, Glavaš je jasno naznačio da odlazi kako ne bi bez potrebe bio lišen slobode, a u BiH mu je pružena mogućnost da se može slobodno kretati", podsjetio je Miljević.

"Ne očekujemo oslobađajuću presudu. Očekujemo novo suđenje!"

On je demantirao špekulacije pojedinih medija, koji su prenijeli da Glavaš od Vrhovnog suda očekuje oslobađajuću presudu na drugostupanjskoj razini. "Ne, to nije točno. Mi očekujemo od Vrhovnog suda da prvostupanjsku presudu ukine i postupak vrati na početak, odnosno da se suđenje ponovi, ali ovaj put na zakonski način i na zakonom utemeljenim dokazima. To nije bio slučaj u prvom suđenju", objasnio je odvjetnik.

Miljević, naime, tvrdi da se prvostupanjska presuda temeljila na nezakonito predočenim dokazima i nezakonito datim izjavama svjedoka, posebno Gordane Getoš Magdić i Freda Marguša. Uz to, odvjetnici Getoš Magdić i Marguša bili su u svojevrsnom sukobu interesa, odnosno prekršili su odvjetnički kodeks zastupajući u isto vrijeme osobe koje su u jednom sudskom postupku bile okrivljenici, a u drugom svjedoci. Margušu, se, naime, u isto vrijeme sudilo za dva ubojstva srpskih civila počinjena 1991. godine.

Miljević: Sporazum o izručenju između Hrvatske i BiH u nas je posve krivo predstavljen

Komentirajući potom i najave kako bi glavni razlog Glavaševog povratka u Hrvatsku mogao biti pokušaj da izbjegne služenje kazne zatvora u kaznionici u Zenici, Miljević je takve tvrdnje nazvao "preuranjenima i iskonstruiranima". "Mi smo još jako daleko od služenja kazne", upozorio je Miljević, potvrdivši time kako s velikom dozom sigurnosti očekuje ukidanje prvostupanjske presude i ponovni početak procesa. Uz to, Miljević tvrdi i da sporazum između Hrvatske i BiH o izručenju državljana protiv kojih se vode sudski postupci u sebi sadrži i čitav niz odredbi koje predviđaju izuzeća za određene situacije. "Taj je sporazum u nas posve krivo i nedovoljno temeljito predstavljen, zbog čega je javnost u Hrvatskoj stekla posve krivi stav o njemu", upozorava zagrebački odvjetnik.

Podsjetimo, Glavaš je nepravomoćnom presudom od 8. svibnja prošle godine zbog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. u slučajevima "selotejp" i "garaža" osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina. No on je istoga dana kada je presuda objavljena pobjegao iz zemlje i sklonio se u BiH, optuživši u videoporuci tadašnji politički vrh na čelu s bivšim premijerom Ivom Sanaderom da mu je smjestio politički montirani proces.

Pročitajte više