Miloševićev tužitelj traži pomoć ICTY-a zbog nesuradnje Beograda

Geoffrey Nice, predmetni tužitelj na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, zatražio je pomoć sudskog vijeća jer mu vlasti u Beogradu izbjegavaju dostaviti dokumente Vojske Jugoslavije o operacijama na Kosovu 1999.

Do Niceovog upozorenja o nesuradnji vlasti SCG dolazi dan uoči posjeta glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte Beogradu.

Tijekom protuispitivanja svjedoka obrane, generala Krsmana Jelića koji je 1999. zapovijedao garnizonom VJ u Uroševcu, Nice je inzistirao na tome gdje se nalazi njegov ratni dnevnik.

Sudac Iain Bonomy upozorio ga je da to ispitivanje sliči istrazi što je za vijeće beskorisno. Nice je objasnio da unatoč opetovanim zahtjevima od Beograda ne uspijeva dobiti tražene dokumente, sugerirajući da ih se može dobiti samo sudskim nalogom.

Tužiteljstvo je, po njegovim riječima, iskoristilo sve moguće načine i primilo obećanja tijekom pregovora na najvišoj razini, ali se ništa nije dogodilo. Nice je istaknuo kako se traženi dokumenti ipak pojavljuju pred Haškim sudom, ali samo tijekom ispitivanja Miloševićevih svjedoka obrane.

Prošloga je tjedna, nakon naloga sudskog vijeća, Beograd dostavio radne bilježnice svjedoka obrane, potpukovnika Janoša Sela u roku od 24 sata, naglasio je Nice te predložio vijeću da na isti način traži Jelićev dnevnik, a predsjedavajući sudac Patrick Robinson rekao je da će vijeće to razmotriti.

Robinson je za četvrtak najavio održavanje rasprave o stajalištima optužbe i obrane prema zahtjevu optuženog Miloševića da mu se odobri dodatnih 100 radnih dana kako bi saslušao još 15 svjedoka za Kosovo, 74 za Hrvatsku i 106 za Bosnu i Hercegovinu.

Bivšem jugoslavenskom predsjedniku pred ICTY-em sudi se već dulje od tri i pol godine po 66 točaka optužbe za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti počinjene u Hrvatskoj i na Kosovu devedesetih.

Miloševiću, koji se brani sam, odobreno je 150 radnih dana za dokazni postupak obrane. Tijekom 16 mjeseci postupka utrošio je gotovo 80 posto vremena isključivo na svjedoke obrane za Kosovo, ne počevši obranu od optužnica za Hrvatsku i BiH.

Pročitajte više